Acasă Alte comunitati Exercițiul militar Saber Guardian 2023 a ajuns la Bordușani, Ialomița. 10.000 de...

Exercițiul militar Saber Guardian 2023 a ajuns la Bordușani, Ialomița. 10.000 de militari se antrenează în România

Aproximativ 10.000 de militari din România și din 13 națiuni aliate și partenere – Albania, Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Olanda, Muntenegru, Polonia, Portugalia și SUA participă la exercițiul SABER GUARDIAN 23, cel mai mare exercițiu în care militarii se antrenează împreună în mai multe locuri din ţară în același timp.

Principalele secvențe ale exercițiului sunt programate în poligoane și facilități militare, precum și în localități de pe teritoriul României, astfel: Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” și poligonul din cadrul Școlii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia (județul Constanța), Bordușani și Slobozia (județul Ialomița), Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”din Cincu (județul Brașov), Poligonul Smârdan (județul Galați), Vărsătura și Frecăței (județul Brăila) și în diferite locuri din Municipiul București.

Exercițiul de luni are loc la Bordușani, pe malul stâng al brațului Borcea, iar scenariul presupune ca militarii să recupereze un teritoriu aflat pe malul celălalt al brațului Borcea. Un pod de pontoane a fost construit de geniștii români.

Este o desfășurare de forțe impresionantă, pentru că sunt militari din 12 țări NATO și partenere. Exercițiul are loc atât la sol, cât și în aer.

Exercițiul de sâmbătă a presupus nu numai trecerea Dunării și recuperarea teritoriului, ci și testarea interoperabilității.

Exercițiile tactice în teren variat și mașinile de luptă PIRANHA au făcut parte din ingredientele necesare pentru a demonstra capacitatea de reacție ridicată. În total sunt peste 1.700 de mijloace tehnice, în cadrul exercițiului Saber Guardian 2023, care testează   capabilitățile în vederea intensificării interoperabilității, într-o gamă largă de misiuni pentru țările membre NATO şi partenere.

SABER GUARDIAN 23, care este un  exercițiu multinational de nivel întrunit, integrat în complexul de exerciții DEFENDER EUROPE 23, alături de activități de instruire precum SWIFT RESPONSE 23 și IMMEDIATE RESPONSE 23, este condus de Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan-Emanoil FLORESCU” din cadrul Statului Major al Apărării.

DEFENDER EUROPE 23 este planificat de Comandamentul Forțelor Armate ale SUA în Europa (USEUCOM) și condus de Comandamentul Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa (USAREUR-AF).

Sabre Guardian, cel mai mare exercițiu din regiunea Mării Negre, include peste 2.400 de participanți americani și 7.300 de participanți multinaționali.

Sabre Guardian va încorpora Programul de Parteneriat de Stat între România și Garda Națională din Alabama, care se desfășoară din SUA în Europa de Est pentru antrenamente și angajamente militare alături de parteneri.