Exerciţiul Regional OLYMPUS RELOADED – despre vigilenţă şi instruire în domeniul nuclear,...

Exerciţiul Regional OLYMPUS RELOADED – despre vigilenţă şi instruire în domeniul nuclear, în actualul mediu de securitate

În perioada 7 – 9 noiembrie 2017, la Bucureşti, s-a desfăşurat Exerciţiul Regional OLYMPUS RELOADED. Dedicat criminalisticii nucleare din perspectiva anchetei penale, evenimentul a fost organizat de România în parteneriat cu Iniţiativa Globală pentru Combaterea Terorismului Nuclear – IGCTN, reprezentând un efort comun al MAE şi al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei”.Ca prim obiectiv regional, Exerciţiul a consolidat cooperarea şi comunicarea dintre statele vecine în cazul unui incident transfrontalier care implică materiale nucleare/radioactive, prin crearea de contacte, atât la nivel instituţional, cât şi la nivel de lucru, punând în aplicare astfel acordurile bilaterale existente. Totodată, au fost identificate capabilităţile tehnice şi capitalul uman cu competenţe în domeniu ale fiecărui stat din regiune, pentru o cunoaştere aprofundată a resurselor la care se poate apela în cazul unui eveniment major de securitate nucleară.

În plan naţional, exerciţiul a testat capacitatea autorităţilor naţionale de a gestiona şi ancheta un caz de trafic ilicit cu materiale nucleare sau radioactive. Prin intermediul discuțiilor și prezentărilor, participanții au identificat aspecte din practica națională care ar putea fi consolidate.

OLYMPUS RELOADED a avut caracter regional, beneficiind de prezenţa următoarelor state: Albania, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Turcia, Ungaria și Ucraina. Din partea României au participat reprezentanţi din cadrul IFIN-HH, Parchetului General, Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră şi Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

Statele Unite ale Americii şi Federaţia Rusă au participat la eveniment în calitate de co-preşedinţi ai IGCTN.

Scopul exerciţiilor găzduite de România sub auspiciile IGCTN, precum OLYMPUS (19 – 21 octombrie 2016) şi OLYMPUS RELOADED (7 – 9 noiembrie 2017), este de a veni în întâmpinarea nevoii de vigilenţă şi instruire, ca elemente indispensabile în mediul actual de securitate.