Acasă Alte comunitati „Experimentul Bucureşti” în cinematografele suedeze

„Experimentul Bucureşti” în cinematografele suedeze

Filmul „Experimentul Bucureşti”, de Tom Wilson, va fi proiectat, pe 23 septembrie, în seria „Noul documentar european” iniţiată de Kulturhuset Stadsteatern, casa de cultură din Stockholm.

Distins cu premiul Gopo pentru cel mai bun documentar românesc în 2014, „Experimentul Bucureşti” a fost lansat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în 2013.

Lungmetrajul este unul experimental, care porneşte de la realitate mergând spre ficţiune, în formatul unui documentar, denumit în limbaj de specialitate mockumentary, şi are la baza pre­misa că, în 1989, poliţia secretă a iniţiat un expe­ri­ment menit să modifice radical şi permanent starea psihică a populaţiei. Prin psihologie experimentală şi tehnici de ma­nipulare prin frecvenţă vibratorie, experimentul avea scopul de a transforma „omul socialist” în „omul capitalist”., notează România Liberă.

Filmul urmăreşte povestea primului subiect al acestui experiment imaginar, Andrei Juvina, şi efectele experimentului în viaţa privată a subiectului în general şi în particular, în relaţia sa de cuplu. „Experimentul Bucureşti” aduce în discuţie rolul pe care arta video şi filmul le au în generarea istoriei şi documentarea ei şi capacitatea acestora de a crea realităţi alternative.

Pe 22 septembrie, Biblioteca de Film şi Muzică a oraşului Stockholm găzduieşte o întâlnire cu jurnalistul Anca Fronescu, care va susţine o prezentare despre principalele caracteristici ale documentarului românesc actual şi va trece în revistă producţiile recente şi particularităţile acestora.

Fie că este vorba despre documentare în regia lui Alexandru Solomon, precum „Război pe calea undelor” şi „Kapitalism – Reţeta noastră secretă”, fie despre proiecte precum reconstrucţia de material de arhivă „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, de Andrei Ujică, documentarul românesc actual urmăreşte nu doar schimbările sociale, ci şi felul în care evenimentele sunt reflectate şi inventariate istoric.

În cadrul seriei „Noul documentar european”, publicul suedez a avut în acest an ocazia să vizioneze şi pelicule de gen recente din Cehia, Germania şi Franţa. Programul dedicat filmului documentar actual este realizat de Institutul Cultural Român, în colaborare cu Kulturhuset Stadsteatern şi Festivalul Internaţional de Film Documentar Tempo.