Experți în domenii cheie de la București vor sprijini consolidarea instituțională și...

Experți în domenii cheie de la București vor sprijini consolidarea instituțională și reformele peste Prut

DISTRIBUIȚI

La București, a avut loc astazi, 23 iulie, reuniunea grupului de lucru România-Republica Moldova, care a analizat proiectele bilaterale în derulare, care necesită atenție prioritară în scopul generării unor beneficii directe pentru îmbunătățirea vieții tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat de presă, au fost analizate modalitățile pentru lansarea de proiecte noi, pornind de la prioritățile Republicii Moldova, în concordanță cu obiectivul comun de susținere fermă a parcursului său european.

În context, s-a convenit ca, în perioada imediat următoare, sprijinul României în vederea avansării parcursului european al Republicii Moldova să se concentreze prioritar asupra unor proiecte concrete în domeniul protecției mediului și apelor, în domeniul educației, culturii, sănătății, afacerilor interne și cooperării transfrontaliere, finanțelor publice, precum și în domeniul telecomunicațiilor. Totodată, României s-a angajat să continue și aprofundeze programele de cooperare vizând consolidarea instituțională, inclusiv prin participarea cu experți în domenii cheie din perspectiva reformelor asumate de Guvernul Republicii Moldova. De asemenea, a fost reconfirmată importanța strategică a proiectelor de interconectare energetică.

De asemenea, a fost reconfirmată importanța strategică a proiectelor de interconectare energetică.

În context, a fost evidențiată importanța punerii în practică a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, precum și a derulării proiectelor de asistență oficială pentru dezvoltare cu impact direct asupra calității vieții cetățenilor din Republica Moldova.

Rezultatele reuniunii Grupului de lucru interministerial mixt vor face în perioada imediat următoare obiectul unor acțiuni coordonate ale ambelor părți în perspectiva unei viitoare ședințe comune a Guvernelor României și Republicii Moldova.

Grupul de lucru interministerial mixt România – Republica Moldova a fost constituit urmare a acordului între prim-ministrul Guvernului României, Viorica Dăncilă, și prim-ministrul Guvernului Republicii Moldova, Maia Sandu, realizat la București, la 2 iulie 2019, privind lansarea unui exercițiu comun de identificare a domeniilor de interes imediat asupra cărora România își va concentra sprijinul pentru Republica Moldova. Acesta reprezintă expresia angajamentului României pentru susținerea eforturilor de avansare a parcursului european al Republicii Moldova, fiind, totodată, un reper al interesului comun de consolidare a Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, se mai arată în comunicatul de presă.

Din partea României au participat Toni Greblă, secretarul general al Guvernului României, Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe, Petre Daea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Marius Constantin Budăi, ministrul muncii, precum și reprezentanți la nivel de secretar de stat și experți ai altor ministere care derulează proiecte și programe de cooperare cu Republica Moldova.

Din partea Guvernului Republicii Moldova au participat Nicolae Popescu, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Georgeta Mincu, ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Liliana Nicolaescu-Onofrei, ministrul educației, culturii și cercetării, precum și Ala Nemerenco, ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, alături de o echipă de experți din mai multe ministere și instituții din Republica Moldova.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.