Experți în domeniul sociologiei migrației caută soluții pentru recuperarea talentului și exertizei...

Experți în domeniul sociologiei migrației caută soluții pentru recuperarea talentului și exertizei românilor din diapora

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, spune că inițiativele de conectare a specialiștilor din diaspora cu cei din țară și cu instituțiile publice sunt esențiale în procesul de recuperare a talentului și expertizei românești aflată în străinătate. Conturarea unei astfel de rețele profesionale în domeniul sociologiei migrației poate servi ca model și pentru alte domenii de activitate. Dorim ca prin inițiative de acest tip să oferim posibilitatea reluării legăturilor cu țara și a transferului de cunoștințe care să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a României”, a declarat ministrul delegat la o masa rotundă cu experți români în domeniul migrației, organizată cu prilejul conferinței anuale a Asociației Europene de Sociologie, <Facing a New „Age of Migration”? Methodological Challenges, Conceptual Questions, Political Entanglements>, derulată la București săptămâna trecută.

La întâlnirea facilitată de Universitatea București – Facultatea de Sociologie și Asistență Socială au participat 24 de experți români, profesori și cercetători în domeniul sociologiei migrației de la principalele universități din Europa și din România. Aceștia au discutat cu ministrul despre cele mai recente evoluții din studiul migrației la nivel internațional și despre modul în care ar putea contribui la dezvoltarea domeniului și în România.

Discuțiile s-au axat pe identificarea oportunităților de colaborare cu experții români din domeniul sociologiei migrației, pentru o mai bună fundamentare a politicilor publice care îi vizează pe românii din diaspora. „În acord cu principiul consultării extinse și respectând  transparența decizională, Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, promovează un dialog deschis și consecvent cu principalii actori interesați de fenomenul mobilității capitalului uman, în vederea atragerii de expertiză și recomandări pentru programe și proiecte destinate românilor de peste hotare„, se arată într-un comunicat de presă.