Experţii Comisiei de la Veneţia se întâlnesc cu reprezentanţii comunităţii româneşti din...

Experţii Comisiei de la Veneţia se întâlnesc cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Ucraina

DISTRIBUIȚI
Foto: BucPress

Miercuri, 1 noiembrie 2017, la Kiev va avea loc o întâlnire a experţilor Comisiei de la Veneţia cu reprezentanţii minorităţilor naţionale din Ucraina, la care va participa şi o delegaţie a etnicilor români din regiunea Cernăuţi,  precizează BucPress.  

Astfel, delegaţia de experţi ai Comisiei de la Veneţia se află în Ucraina în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie 2017, pentru a studia situaţia creată după adoptarea noii Legi a Educaţiei. Potrivit reprezentanţilor minorităţilor naţionale, art.7 al acestei legi îngrădeşte substanţial dreptul la studii în limba maternă.

Reprezentanţii comunităţii româneşti din Ucraina s-au adresat recent cu o scrisoare către Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei Veneţiene a Consiliului Europei, prin care au cerut să examineze prevederile art.7 din Legea educaţiei în raport cu conformitatea  acesteia atât din perspectivaangajamentelor Ucrainei asumate faţă de CE privind garantarea dreptului la instruire şi învăţământ în limba maternă a minorităţilor naţionale şi lingvistice, cât şi în raport cu Constituția Ucrainei.

Potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”, mai multe demersuri au fost făcute către ministerele de resort ale Ucrainei pentru a avea reprezentanţi la întâlnirea cu experţii Comisiei de la Veneţia. A fost contactat şi Secretariatul de la Strasburg.  „Ne pregătim de aceste consultări atât de importante. Să ne ajute Bunul Dumnezeu!” – se mai spune, potrivit sursei citate, în comunicatul transmis de Aurica Bojescu, secretar responsabil al UI  „Comunitatea Românească din Ucraina”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.