Acasă Alte comunitati Expertiza românilor din Irlanda, utilă dacă revin acasă

Expertiza românilor din Irlanda, utilă dacă revin acasă

@irish_embassy/romania

Secretarul de Stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, l-a primit miercuri, 4 decembrie 2019, în vizită de prezentare, pe ambasadorul Irlandei în România, Paul McGarry.

În cadrul întrevederii, ambasadorul McGarry s-a referit la contribuția pozitivă pe care o are comunitatea românească din Irlanda la dezvoltarea societății irlandeze. Oficialul român a apreciat abordarea autorităților naționale irlandeze în sensul integrării cu succes a comunității române în societatea irlandeză, evidențiind și aportul companiilor irlandeze în România, evocând potențialul semnificativ al centrelor urbane românești cu precădere în valorificarea noilor tehnologii digitale, în cercetare și inovare. În context, interlocutorii au subliniat importanța fructificării expertizei profesionale dobândite de cetățenii români în Irlanda, în perspectiva reîntoarcerii în țară.

În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au apreciat cooperarea foarte bună dintre cele două țări, în plan bilateral și au exprimat dorința comună de intensificare a dialogului politico-diplomatic la toate nivelurile, ca urmare a vizitei efectuate de prim-ministrul Irlandei în România, în anul 2018. În egală măsură, au evidențiat coordonarea eficientă la nivel european, inclusiv pe durata exercitării Președinției române a Consiliului UE. Referindu-se la potențialul  relației bilaterale, cei doi au accentuat importanța unei dinamici crescute în plan economic și a diversificării sectoriale.

Discuția a prilejuit și un schimb de opinii cu privire la temele de actualitate de pe agenda europeană, cu accent pe interesele împărtășite de România și Irlanda îndeosebi în contextul discuțiilor în derulate pe teme de interes major și impact orizontal, precum viitorul Europei, Cadrul Financiar Multianual, procesul Brexit, procesul de extindere și relația transatlantică.

Articolul precedentÎnceputuri de destin ale copiilor români din afara granițelor
Articolul următorAurescu la cea de-a 26-a Reuniune a Consiliului Ministerial al OSCE