Expoziția de grup „Predicțiile pământului. Despre gândirea și practica ecologică” va avea vernisajul miercuri 2 noiembrie, de la ora 18.30, la sediul ICR Londra și va putea fi vizitată până pe 25 noiembrie. La deschidere vor fi prezenţi curatorul expoziției Mihai Zgondoiu, artistul Bogdan Rața și Cosmin Paulescu.
Proiectul prezentat la sediul ICR Londra urmărește să genereze premisele pentru o înțelegere mai profundă a modului în care provocările ecologice (poluarea, distrugerea biodivesității, schimbările climatice) ne pot afecta dramatic viața. De asemenea, expoziția își propune, pe de-o parte, stimularea potențialului creativ al tinerilor în sfera artei ecologice și, pe de altă parte, transmiterea unui îndemn pentru tânăra generație la un comportament responsabil față de mediul înconjurător.
Artiștii implicați în proiect sunt Elena Adorian, Cătălin Burcea, Sergiu Chihaia, Ciprian Ciuclea, Claudiu Cobilanschi, Ștefan Radu Crețu, Liviu Epuraș (EPV), Lazlo Forrai, Cosmin Paulescu, Dan-Raul Pintea, Bogdan Rața, Marilena Oprescu Singer (Saint Machine), Florin Stefan, Iulia Toma, Mihai Zgondoiu. Expoziţia „Predicţiile pământului” cuprinde desene, video-art, instalaţii, sculptură, într-un demers estetic eclectic conceput ca un laborator de cunoştinţe şi interogări despre viitorul planetei.
Prin acest proiect ICR Londra încearcă să tragă un semnal de alarmă cu privire la impactul uman iresponsabil asupra mediului, precum și la încercarea de a face din protecția naturii o prioritate. Provocările contemporane de mediu, cu consecințe potențial ireversibile pentru planetă și umanitate, sunt prezente atât în timp de pace, cât și în vremuri de război. Evenimentul va marca, de asemenea, Ziua internațională pentru prevenirea exploatării mediului în război și conflicte armate (6 noiembrie).
Mihai Zgondoiu (n. 1982) este artist, curator și galerist independent cu studii doctorale în domeniul artelor vizuale. Începând cu anul 2014 predă la Universitatea Națională de Arte din București, iar din 2018 (în paralel) la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. De asemenea, Mihai Zgondoiu a fost iniţiator şi coordonator al galeriei Atelier 030202 din București (2009 până în prezent), co-curator al galeriei geamMAT a Muzeului de Artă din Timișoara (2012 – 2014) și Co-Curator al proiectului „Atelier în tranziție” (2009-2013). A câștigat Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru „Artă în spațiul public” (2017), și Premiul JCE Contemporary Art Bienalle – selecția românească (2019). În 2018 a curatoriat expoziția „Urban Steps” la Muzeul Național de Artă Contemporană – București, iar în 2019 expozițiile „Young Blood” din Pavilionul Supercontemporan Art Safari București și „Electrecord – Romania in vinyl covers” din cadrul Festivalului de Artă Europalia – Bruxelles. Proiectele sale evocă un spirit critic (şi autocritic, după caz) faţă de clişeele de gândire din societatea actuală, parodiind falsele valori şi icon-uri create de noile media prin diferite tipuri de propagandă fake news.
Bogdan Rața s-a născut în 1984 la Baia Mare, România. Este sculptor, lector universitar (Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara), co-fondator al Kunsthalle Bega și inițiator al Bibliotecii Pavilion. În 2017 a început proiectul educațional ARTISTHETEACHER împreună cu Alina Cristescu. A prezentat expoziții personale la Slag Gallery, New York; Farideh Cadot, Paris; Muzeul Național de Artă Contemporană, București; Colecția și Galeria Nasui, București; Fundația Călina, Timișoara.