Acasă Cultura / Culte Expoziția ,,De căruță”/„On the Road” a lui Eugen Raportoru, prezentată la ICR...

Expoziția ,,De căruță”/„On the Road” a lui Eugen Raportoru, prezentată la ICR Londra

Eugen Raportoru revine la Londra cu o serie de lucrări care poartă titlul ,,De căruță”/ „On the Road”, reprezentând portrete de femei și bărbați romi. Expoziția va fi vernisată pe data de 24 martie, la ICR Londra, ora locală 19.00, în prezența artistului și este deschisă publicului până pe data de 21 aprilie. După Londra, artistul va fi prezent la Bienala de artă de la Veneția.

Cele 15 lucrări sunt realizate special pentru acestă expoziție și vor fi prezentate alături de o instalație, o căruță – mijloc de transport simbolic pentru romi, dar și ca metonimie pentru ce înseamnă (a)casă. Influențat în practica sa artistică de Corneliu Baba, Raportoru se definește astfel: ,,Sunt pur și simplu un pictor al emoțiilor”.

,,Lucrările sunt reprezentări ale unor bătrâni de etnie romă, ale mamelor tinere sau ale familiilor rome – indivizi care, în ciuda moștenirii lor culturale cu care ar putea îmbogăți lumea, au îndurat mult timp sclavia și diferite forme de agresiune confruntându-se cu pedepse, tortură și chiar moarte. Stilul său de impasto presupune o gamă largă de griuri colorate și este adesea încălzit cu nuanțe de roz când acesta pictează tema maternității, deoarece interesul său pentru modul în care este privită femeia romă a devenit o preocupare constantă în lucrările sale recente.

Femeia de etnie romă și statutul ei, prezența și imaginea ei corporală sunt abordate dintr-o perspectivă personală, pe măsură ce imaginile lui Raportoru – mama, soția sa și Marcela, o vecină misterioasă din mahalaua în care a crescut, devin personaje în arta acestuia.” (Ilina Schileru, curatoare).

Expoziția poate fi vizitată de luni până vineri, în perioada 24 martie – 21 aprilie, la ICR Londra, Belgrave Square nr 1.

Născut în 1961 la București, Eugen Raportoru a început, încă de la vârsta de 12 ani, să își cultive vocația pentru pictură la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”. Aici, Raportoru s-a aflat sub îndrumarea maestrului Ion Brodeală, acesta având o influență specială asupra sa, introducându-l în meșteșugul vitraliilor. Mai târziu, pictorii Mihai Cișmaru și Corneliu Baba l-au inițiat în arta picturii, Eugen Raportoru recunoscând că Baba era o personalitate deosebit de puternică ce l-a inspirat și încurajat prin simpla prezență. La vârsta de doar 14 ani, artistul a avut deja prima sa expoziție în care a expus 30 de lucrări. Deși a lucrat ulterior ca zugrav, pasiunea sa deosebită l-a determinat, în final, să urmeze cursurile de licență și de masterat în Pictură la Universitatea Națională de Arte din București, unde a obținut o bursă și s-a clasat printre cei mai buni studenți. Din 2010, devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar în 2011 primește premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru Pictură. De atunci a avut expoziții personale și colective în fiecare an, printre care amintim expozițiile de la Galeriile de Artă ale Municipiului București (2010), de la Muzeul Municipiului București, în cadrul „Zilelor Bucureștilor” (2008/2010), Galeria Simeza, București (2014) sau Palatul Parlamentului (2015).

 

 

Articolul precedentJens Stoltenberg: NATO va aproba joi patru noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia
Articolul următorExpoziția „Poloneze și românce care au schimbat lumea”