Acasă Cultura / Culte Expoziția „Mărțișor: patrimoniu cultural românesc – patrimoniu cultural imaterial UNESCO”, la Bruxelles

Expoziția „Mărțișor: patrimoniu cultural românesc – patrimoniu cultural imaterial UNESCO”, la Bruxelles

Institutul Cultural Român de la Bruxelles și Ambasada României în Regatul Belgiei invită publicul la expoziția „Mărțișor: patrimoniu cultural românesc – patrimoniu cultural imaterial UNESCO”, în perioada 1-7 martie 2022, la Centrul Cultural Uccle – La Ferme Rose, Bruxelles. Vernisajul va avea loc în data de 1 Martie 2022, la ora 17:30.

Mărțișorul a fost inclus în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanității în2017, în urma demersurilor țărilor europene în care această frumoasă tradiție a primăverii există. Dosarul multinaţional intitulat „Cultural Practices Associated to the 1st of March” a fost depus de România alături de alte trei ţări – Bulgaria, Republica Macedonia de Nord, Republica Moldova – iar comitetul UNESCO a decis că tradiția Mărțișorului întrunește toate condițiile pentru a fi înscrisă pe Lista reprezentativă a patrimoniului imaterial mondial.

Expoziția este realizată de Muzeul Județean Buzău în colaborare cu Consiliul Județean Buzău. Muzeul Județean Buzău deține și administrează un bogat patrimoniu tematic legat de tradiția Mărțișorului la români. Alături de obiecte aflate în colecția Etnografie (mărțișoare, amulete ș.a.), există și o serie de obiecte în cadrul colecției Istorie (mărțișoare din secolul trecut, scrisori/felicitări cu ocazia zilelor de 1 și 8 martie). Acest lucru permite o expunere în oglindă a celor două colecții. Astfel, se poate transmite un mesaj complex, legat de tradiție, simbol, valori culturale și spirituale ale poporului român.Mărţişorul este sărbătorit în comunităţile româneşti din întreaga lume.

Având în vedere caracterul expoziției, elementele de muzeotehnică au un rol important. Astfel, vor fi prezentate 12 panouri de mari dimensiuni cu informații despre acest obicei. Panourile au imagini și text în limbile română, engleză și franceză. Alături de partea panotată, expoziția este completată cu vitrine cu mărțișoare, două filme documentare, aflate în patrimoniul Muzeului Județean Buzău, și de trei prelegeri în limbile engleză și franceză cu tema Mărțișorului la români, susținute de Dr. Daniel Costache – manager, responsabil cu implementarea programelor internaționale cu tematică legată de tradiții, Drd. Mădălina Oprea – muzeograf șiRaluca Brașoveanu – muzeograf la Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”.

Proiectul se înscrie în linia evenimentelor de diplomaţie publică și culturală care marchează patrimoniul cultural comun european şi pune în valoare, printr-un proiect de parteneriat, buna cooperare dintre ICR Bruxelles și misiunile diplomatice din Benelux şi instituțiile culturale ale României.