Acasă Cultura / Culte Expoziţia „Paştele în Bucovina” a fost vernisată la Cernăuţi

Expoziţia „Paştele în Bucovina” a fost vernisată la Cernăuţi

Sursa: Marin GHERMAN, BucPress

Serviciul  Etnografie din cadrul Muzeului Bucovinei a vernisat la Consulatul General al României la Cernăuți expoziția „Paştele în Bucovina”. Expoziţia cuprinde imagini cu ouă încondeiate, ilustrând diversitatea motivelor tradiţionale încărcate de simboluri specifice Bucovinei, zonă în care meşteşugul încondeierii ouălor a devenit o adevărată artă, transmite BucPress.

Expoziția este rezultatul unei colaborări dintre Consulatul General al României la Cernăuţi şi Muzeul Bucovinei. Conferința dedicată semnificației simbolurilor pascale, desfășurată în cadrul expoziției, a fost moderată de consulul general al României la Cernăuți  Eleonora Moldovan, alături de ministrul consilier Ionel Ivan.

Cântece bisericești despre Învierea Domnului și post au fost înălțate către Ceruri de elevii Școlii Populare de Arte „Ciprian Porumbescu” din Cernăuți, dar și de elevii de la școala din Mahala, raionul Noua Suliță.

Violeta Enea,  şefă de secţie în cadrul Muzeului Bucovinei din Suceava, şi muzeologul Maria Hruşniţchi au povestit despre tradițiile și legendele ce țin de sărbătoarea Sfintelor Paști. Despre tradițiile din Bucovina a vorbit primarul comunei Mahala Elena Nandriș, dar și Lora Bostan, prof. univ. la Catedra de Limba Română și Clasică din Cernăuți. Cătălin Cezar Marin, directorul general adjunct al Agenţiei Guvernamentale pentru implementarea acordurilor internaţionale şi acordarea de asistenţă umanitară s-a referit în mesajul său la interferențele româno-ucrainene de sorginte culturală, dar și social-economică, menționând proiectele pe care își dorește să le realizeze Agenția Guvernamentală în zonă.

De menționat că Muzeul Sucevei a luat fiinţă în 1895 şi a căpătat statut de persoană juridică la 4 ianuarie 1900. Colecţiile sale s-au format atât în urma lucrărilor de degajare a Cetăţii de Scaun, de pământul şi molozul depus de-a lungul timpului, dar şi de descoperirile anterioare, cât şi în urma unor donaţii ale locatarilor oraşului.

De-a lungul timpului denumirea muzeului a variat: Muzeul Oraşului Suceava, Muzeul Orăşenesc, Muzeul Regional, Muzeul Judeţean (după 1968), Muzeul Bucovinei (după 1990), Muzeul Naţional al Bucovinei (după 1994), Complexul Muzeal Bucovina (din 2002), Muzeul Bucovinei (din 2010).

Astăzi colecţiile componente Muzeului Bucovinei sunt diverse şi însumează un număr impresionant de obiecte: colecţii de arheologie şi istorie, ştiinţele naturii, etnografie şi artă populară, memoriale, artă plastică.

Expoziţia „Paştele în Bucovina” poate fi vizitată până în data de 4 mai a.c., la Consulatul General al României în Cernăuţi.