Acasă Cultura / Culte Expoziția Suzanei Fântânariu „Ambalaj pentru suflet”, vernisată la Chișinău

Expoziția Suzanei Fântânariu „Ambalaj pentru suflet”, vernisată la Chișinău

Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Municipal ”Regina Maria” din Iași, Facultatea de Arte și Design din Iași, Facultatea de Arte Plastice și Design din Chișinău, cu susținerea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României și a Primăriei Municipiului Iași, organizează expoziţia cunoscutului artist plastic român Suzana Fântânariu, ”Ambalaj pentru suflet”. Vernisajul va avea loc pe data de 23 martie 2023, ora 9.30, la Facultatea de Arte Plastice și Design din Chișinău. Durata expoziției: 23 martie – 23 aprilie 2023.  În cadrul expoziției vor fi prezentate o serie de lucrări realizate în tehnica xilogravurii, desen, xilo-obiect.

 ”Exprimându-se cu ușurință în varii medii artistice, maestru inegalabil în arta xilogravurii, Suzana Fântânariu îmbină noul și vechiul în opere de artă ce dețin un timp al lor, un timp propriu, în care privitorul este absorbit fără ezitare. Prin limbajele propriei creații, artista stabilește un contact imediat cu publicul său, dovedindu-se un foarte bun și sincer narator. Ea vorbește despre sine cu o nebănuită capacitate de confidență, pe care o împărtășește cu dărnicie, nouă tuturor. Pentru toți cei care o cunosc deja pe artista Suzana Fântânariu, acest fapt este o evidență. Cei care îi vor afla abia de acum înainte opera și personalitatea, vor descoperi un univers cultural și artistic bogat, ce realizează o mediere de excepție între diferitele ramuri ale artei, îmbinând sculptura, instalația, grafica, artele textile, obiectele artistice, desenul… Toate acestea fac ca, imediat ce a parcurs vizual, mental și spiritual acest bogat ansamblu de expresii artistice, privitorul să constate că are de-a face cu o personalitate artistică plurivalentă, multiculturală, cu viziuni universale, așa cum au fost marile genii ale lumii.” a declarat conf. univ. dr. Adrian Stoleriu, Decanul Faculțății de Arte din Iași.

Suzana Fântânariu

Născută în localitatea Baia Suceava (15 septembrie 1947), absolventă a Liceului de Artă ”Octav Băncilă” din Iaşi şi a Institutului de Artă ”Ion Andreescu” din Cluj Napoca, Doctor Honoris Causa a Universităţii Naţionale de Artă ”George Enescu” din Iaşi,  Suzana Fântânariu a avut zeci de expoziţii în ţară şi străinătate, numeroase participări şi premii la diferite Bienale internaționale: Premiul I la Paris, Premiul II la Maastricht, Premiul I la Sharjah, Medalia de argint din Beijing, Medalia de aur a Bienalei de artă Vicenza și o carieră academică extraordinară ca profesor universitar la Facultatea de Artă şi Design din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara unde a îndrumat zeci de studenţi.

În luna iunie a anului 2022 Suzana Fântânariu, la solicitarea prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rectorul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iaşi și a domnului dr. Alexandru Constantin Chituță, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași, decorație conferită de domnul. primar Mihai Chirica.

Alături de această expoziție Muzeul Național Brukenthal va face o donație de cărți de specialitate și albume de artă Bibliotecii Facultății de Arte Plastice și Design din Chișinău.

Curator: dr. Alexandru Constantin Chituță

Contribuții: conf. univ. dr. Adrian Stoleriu, Alexandru Gorea