Expoziție de ceramică românească la Muzeul Naţional de Arte Decorative din Madrid

Expoziție de ceramică românească la Muzeul Naţional de Arte Decorative din Madrid

„Locuri unde voi fi” este o colecţie de zece lucrări realizate de ceramista Cristiana Bolborea și va fi expusă la Muzeul Naţional de Arte Decorative din Madrid, în perioada 28 septembrie – 27 noiembrie.

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 28 septembrie, la ora 19.00, la sediul muzeului din strada Montalbán, numărul 12, Madrid.

Colecţia poate fi vizitată după următorul program:

–  marţi –  sâmbătă: între orele 09.30 – 15.00;

– duminica şi zilele nelucrătoare (festive): între orele 10.00 – 15.00;

–  joi: între orele 17.00 – 20.00.

Expoziţia va cuprinde covoare ceramice din seria “Covoarele maeştrilor”, suprafeţe de faianţă translucidă şi eclatantă ca şi „Laguna din Albufeira”, sau perne ceramice din seria “Tihna”, despre care autoarea spune că sunt „păstrătoarele unor taine, martorele tăcute ale nenumăratelor întâmplări, constituindu-se în adevărate oglinzi ale timpului“.

„Covorul ceramic este un veritabil ambasador între Occident şi Orient care preia şi transpune în volum, prin tehnicile focului, principiile decorative al artei ţesutului din Asia Mică. Geneza acestor lucrări este continuarea unei aventuri interioare de descoperire şi de aprofundare a culturii covoarelor orientale tradiţionale şi încercarea de a o împlini în contemporaneitate, din perspective noi, în tehnologia ceramicii care-mi este proprie”, a declarat ceramista.

Cristina Bolborea este profesor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi deţinătoarea mai multor premii, printre care Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru întreaga activitate (2014), Menţiune de Onoare la Bienala Internaţională de Ceramică de la Cluj, Premiul Salonului Naţional de Ceramică “Costel Badeaˮ (2011).

De-a lungul timpului, ceramista şi-a prezentat lucrările în cadrul a numeroase muzee şi expoziţii din România, iar în anul 2015 a expus la mai multe muzee celebre din Portugalia.

Expoziţia personală de peste 100 de piese, găzduită, timp de două luni, de Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias  „González Martí” de Valencia, s-a încheiat duminică, 18 septembrie.