Expoziție despre minoritatea germană din România, la sediul Parlamentului European

Expoziție despre minoritatea germană din România, la sediul Parlamentului European

Europarlamentarul PPE Siegfried Mureșan a organizat în sala Yehudi Menuhin a Parlamentului European din Bruxelles, expoziția de fotografie „Minoritatea germană în România, un exemplu de multiculturalism într-o Europă unită“,  pentru a arăta buna conviețuire româno-germană din România, care datează de secole, se regăsește atât la nivelul comunităților, dar și în cultură, artă, gastronomie și învățământ, unul dintre lucrurile pe care România trebuie să le exporte în toată Europa, de respectarea și garantarea drepturilor minorităților.

La vernisajul expoziției, europarlamentarii și funcționarii Parlamentului au fost întâmpinați de orchestra Ansamblului Folcloric “Banater Rosmarein” din Timișoara, au ascultat Corul Bach de la Biserica Neagră din Brașov și au vizionat dansurile tradiționale româno-germane ale aceluiași Ansamblu „Banater Rosmarein”.

La vernisaj au fost invitați și liceeni de etnie română și germană de la școlile de limbă germană din România.

Cei aproape 200 de europarlamentari care au participat la vernisaj au plecat încântați de ce au văzut.

România este un exemplu de urmat în Europa în ceea ce privește buna conviețuire între comunitățile etnice și respectarea drepturilor minorităților. O conviețuire care datează de secole și cu care noi, ca țară, avem de ce să ne mândrim. De aceea, am organizat la Parlamentul European expoziția de fotografie ”, a declarat europarlamentarul.

El însuși de etnie germană, Siegfried Mureșan a subliniat rolul pozitiv pe care l-au avut sașii în istoria României. În acest sens a menționat Declarația de la Mediaș din februarie 1919 prin care etnicii germani și-au exprimat susținerea pentru Marea Unire.

În Europa de azi, în Uniunea Europeană sunt mai multe drepturi ale minorităților decât oricând. Prin această expoziție, vreau să arătăm o Românie deschisă, multiculturală, europeană”, a spus Mureșan miercuri seara.

El a subliniat faptul că anul viitor Sibiul va fi Capitală Gastronomică Europeană, ceea ce va contribui la popularizarea României în spațiul comunitar.