Expoziție românească, prezentată la Roma

Expoziție românească, prezentată la Roma

În cursul zilei de ieri, la Galeria de Artă a Accademia di Romania in Roma, a avut loc  inaugurarea expoziției «Muzica sferelor. Geometria secretă a picturii europene» a artistului Cristian UNGUREANU, expoziție inclusă în programul oficial al ediției 2017 a Biennale MarteLive din Roma. 

Expoziția “Muzica sferelor. Geometria secretă a picturii europene” a artistului Cristian Ungureanu, organizată de Institutul Cultural Român și Accademia di Romania in Roma, în parteneriat cu Centrului Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare din Paris, Biennale MarteLive din Roma, Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași și Accademia di Belle Arti din Aquila, poate fi vizitată în perioada 7 – 20 decembrie 2017 în Galeria de Artă a Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belli Arti 110) între 10:00–13:00 și 15:00–19:00.

Artist transdiciplinar, Cristian Ungureanu a revitalizat cele mai cunoscute capodopere din istoria artei europene pentru a le dezvălui nedezvăluitul, geometria secretă şi simbolică. Lucrările lui Cristian Ungureanu sunt reconstrucții virtuale ale unor schițe de compoziție, în “metru antic”, ale unor picturi celebre, precum icoana „Sfînta Treime” a lui Rubliov, plafonul Capelei Sixtine al lui Michelangelo sau modulul colanei lui Brâncuşi. Instalația sculpturală “Pământ de la Tîrgu Jiu” este o replică ludică la “Air de Paris” a lui Marcel Duchamp.

Cele zece borcane goale, etichetate “Ego-ul artistului” fac referire la nivelul psihologic al omului și aduc un tribut lui Piero Manzoni. Numite «pagini de jurnal», pânzele sale evocă atmosfera desenelor şi a laviurilor în sepia pe care artiștii de demult le făceau pentru a-și concepe “anatomiile” compoziționale şi simbolice ale viitoarelor tablouri. Filmele de animaţie video ale lui Cristian Ungureanu sunt un instrument poetic, în spiritul timpului, de accesare a sensurilor simbolice ale picturilor analizate geometric.

Filozoful Basarab Nicolescu sintetizează demersul transdisciplinar al artistului: „Cristian Ungureanu pare un continuator al lui Matila Ghyka (1881-1965), specialistul numărului de aur. Cristian Ungureanu are în plus uneltele artei în era electronică”.

Acad. Basarab Nicolescu este un  fizician și filosof franco-român din Franța, teoreticianul Transdisciplinarității și al terțului inclus, fizician teoretician la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), Universitatea Paris VI, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, președinte al Centrului Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare (CIRET) și membru de onoare al Academiei Române.

Cristian Ungureanu s-a născut în 1972, în România. După studii la fosta Academie de Arte «George Enescu» din Iași, se instalează în Italia unde expune în mai multe rînduri la Bologna, Veneția și Verona. După șapte ani de cercetari și peregrinări artistice se întoarce în România și susține teza de doctorat «Dialog între sferă și cub. Geometria secretă a picturii europene» la Universitatea Națională de Artă din București (2010). Conferențiar la Universitatea Națională de Artă «George Enescu» din Iași, Cristian Ungureanu a devenit conducător de doctorat cu teza ”Compoziția geometrică din artele vizuale și valențele ei transdisciplinare”. Membru al CIRET Paris și artist recunoscut, Cristian Ungureanu a publicat mai multe cărți și articole de teoria artei, este autorul a peste 30 de expoziții personale și de grup în Italia, România, Rusia, Turcia și Franța.