Sistemul austriac de îngrijire a persoanelor bolnave se bazează pe femeile din România şi Slovacia, scrie Der Standard (Austria), citat de Rador. Numărul migranţilor va creşte în urma deschiderii pieţii muncii. Două săptămâni la locul de muncă din Austria, apoi două săptămâni acasă în România. Aşa se prezintă ritmul de lucru al unei persoane care îngrijeşte bolnavi timp de 24 de ore din 24, iar persoanele care se ocupă de aceasta sunt femeile din Slovacia (29.000) şi România (20.200). Din 2007 îngrijirea persoanelor este o ocupaţie liberă la care au acces în Austria toţi cetăţenii UE, ceea ce explică de ce mulţi români şi câţiva bulgari se află de mult în această ţară. Fără prezenţa lor cazurile ce necesită îngrijiri la domiciliu (80%) nu ar funcţiona. În ceea ce priveşte persoanele pregătite pentru această ocupaţie sunt favorizate în obţinerea acestor ocupaţii.
Lunile următoare Austria nu se aşteaptă la un număr crescut de îngrijitori în urma deschiderii pieţii muncii. „Cel mai mult avem nevoie de persoane cu diplome”, spune Walter Marschitz din partea unei organizaţii de ajutorare care recrutează persoane din Slovacia şi Bulgaria. El menţionează că în cazul îngrijitorilor pe durata a 24 de ore punctul central rămâne ţara de origine, iar persoanele respective nu îşi dezvoltă aici o infrastructură. Dacă Austria şi-ar închide graniţele pe o perioadă mai lungă decât alte ţări, ar exista pericolul ca îngrijitorii calificaţi să-şi fi găsit de lucru în altă parte. Branşa este „o piaţă globală”, afirmă Kurt Schalek, expert de la Caritas.
Faptul că mulţi îngrijitori din România şi Bulgaria se află deja în Austria, nu înseamnă că în 2014 nu se vor adăuga şi alţi migranţi. Potrivit unui studiu realizat de institutul economic WIIW se estimează că până în 2015 numărul migranţilor (actualmente 61.000) să ajungă la 106.000. Va creşte în următorii doi ani şi numărul şomerilor (0,03%) mai ales în rândul persoanelor cu calificare insuficientă.
Din punct de vedere financiar statul va avea de câştigat. Imigrarea va avea un efect pozitiv şi asupra creşterii economice: în anul 2023, creşterea economică a Austriei ar putea creşte, datorită bulgarilor şi românilor, cu 0,23 de procente.