Acasă Cultura / Culte Făuritori ai Marii Uniri, emisiune filatelică dedicată Centenarului Marii Uniri din 1918

Făuritori ai Marii Uniri, emisiune filatelică dedicată Centenarului Marii Uniri din 1918

În urmă cu 100 de ani, România suporta un grav și dureros impas istoric. Odată intrată în Primul Război Mondial, în anul 1916, din dorința nestrămutată a unirii tuturor românilor în granițele istorice, țara s-a confruntat cu o bătălie inegală, ca forță umană și dotare militară, cu tabăra trupelor germane și austro-ungare. După o retragere soldată cu pierderi imense, armata ajunsă în spațiul Moldovei repurtează ulterior victorii hotărâtoare, ale căror consecințe, însumate cu situațiile favorabile internaționale, facilitează în anul 1918 unirea cu românii din Regat a Basarabiei (27 martie), Bucovinei (28 noiembrie) și Transilvaniei (1 decembrie).

În anul aniversării Centenarului Marii Uniri din 1918, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale Făuritori ai Marii Uniri, partea I, care omagiază personalitățile care au contribuit la realizarea celui mai important ideal al românilor. Noua emisiune va fi lansată marți, 20 martie 2018, în cadrul sesiunii de comunicări științifice dedicate Centenarului Marii Uniri, sesiune organizată de Romfilatelia în parteneriat cu Academia Română și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”.

Timbrele îi ilustrează pe Miron Cristea, primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, cardinalul Iuliu Hossu, episcop greco-catolic, Iuliu Maniu, luptător pentru cauza națională a românilor din Transilvania, Ion I.C. Brătianu, prim-ministru în perioada Primului Război Mondial. Colița nedantelată a emisiunii de mărci poștale îl ilustrează pe Regele Ferdinand I, alături de alți făuritori ai Marii Uniri: Take IonescuAlexandru Vaida-VoevodConstantin StereSamoilă MârzaGheorghe Pop de BăseștiSextil PușcariuIancu Flondor și Ion Nistor. Pe timbrul coliței este reprodusă stema României mici, care avea reprezentate pe scut teritoriile cuprinse în granițele țării până în 1918.