Fermierii și consumatorii nu trebuie să suporte consecințele negative ale Pactului Verde

Fermierii și consumatorii nu trebuie să suporte consecințele negative ale Pactului Verde

Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentul European (AGRI) a aprobat, cu o majoritate largă, opinia AGRI referitoare la Strategia UE privind reducerea emisiilor de metan, anunță europarlamentarul Carmen Avram.

În calitate de ”raportor din umbră al S&D pe acest dosar, Carmen Avram a cerut asigurări din partea Comisiei Europene că măsurile care vor fi luate pentru atingerea țintelor Pactului Verde European nu vor afecta negativ fermierii și consumatorii europeni. În plus, e imperativ ca aceste măsuri să garanteze predictibilitate sectorului zootehnic european. „Zootehnia nu trebuie văzută strict ca un consumator de resurse naturale. Ea este și generator de bune practici prietenoase cu mediul, mai ales în România, unde creșterea animalelor asigură biodiversitatea pe cele aproximativ 4 milioane de hectare de pajiști permanente”, a subliniat eurodeputata Carmen Avram.

Principalele concluzii ale acestui raport, promovate de Carmen Avram, sunt necesitatea creșterii stimulentelor de reducere a emisiilor de metan (de exemplu, prin intermediul unor eco-scheme specifice) și susținerea financiară a inițiativelor de sechestrare a carbonului, prin Politica Agricolă Comună (PAC) și alte surse de finanțare, să nu mai fie blamați fermierii pentru schimbările climatice din ultimele decenii și să se recunoască importanța progreselor înregistrate de sectorul agroalimentar în ceea ce privește compensarea emisiilor și refacerea fertilității solului, necesitatea elaborării și actualizării de către Comisia Europeană, în conformitate cu cele mai recente tehnologii și în cooperare cu fermierii, a unui inventar al celor mai bune practici pentru sectorul agricol și  recunoașterea avansului științific în domeniul zootehniei, inclusiv în adaptarea dietei animalelor, având drept efect vizibil reducerea emisiilor de metan, fără diminuarea producției de animale. Această producție este vitală pentru conservarea comunităților rurale și reprezintă o sursă de locuri de muncă.