Festivalul Ambasadelor se transformă în 2018 în WORLD EXPERIENCE Festival

Festivalul Ambasadelor se transformă în 2018 în WORLD EXPERIENCE Festival

În perioada 3-9 septembrie 2018 va avea loc la București cel mai important festival multicultural la nivel regional, WORLD EXPERIENCE Festival, pe scurt WE festival, noua titulatură sub care este prezentată a 4-a ediție a Festivalului Ambasadelor, ce revine cu un nou concept de celebrare a patrimoniului cultural mondial.

Evenimentul va propune publicului un program de experimentare a lumii printr-un concept senzorial creativ, dedicat muzicalității lumii și a formelor de cunoaștere și înțelegere a diversității culturale mondiale cu ajutorul muzicii și al sunetelor. Ediția a 4-a a festivalului, The Sounds of the World (Sunetele Lumii), va contura un traseu sonor care va aduce în prim-plan muzicieni din mai multe zone de pe glob, cu variațiuni de la muzica nativilor, improvizații artistice, la muzica electronică cu rădăcini și influențe folclorice.

Această informare vine în contextul în care Asociația ESCU a primit, pentru proiectul Festivalul Ambasadelor ONE World 2017, Premiul de Excelență pentru promovarea spiritului și a valorilor europene în cadrul Conferinței Anuale organizată săptămâna trecută de Institutul European din România și Ministerul Afacerilor Externe. Tema evenimentului, Președinția română a Consiliului UE văzută prin ochii tinerilor, face parte din campania de dezbateri publice în vederea pregătirii Președinției României la Consiliul UE.

Peste 60 de ambasade, institute culturale, organizații internaționale și comunități etnice și de minorități vor fi invitate să participe în cadrul World Experience Festival 2018, evenimentul este organizat sub auspiciile UNESCO, prin Comisia Națională a României pentru UNESCO, cu accent pe tematica Anului European al Patrimoniului Cultural și pe celebrarea Centenarului Marii Uniri.

World Experience Festival va reprezenta o platformă de întâlnire al mai multor culturi istorice și zone geografice, din bazinul Mării Negre, Estul Europei, Peninsula Balcanică și zona de influență vestică, alături de culturile străvechi din Asia și Continentul Negru, de această dată această celebrare va fi sub semnul sunetelor lumii, cu expozițiile, instalațiile de artă interactivă, conferințele și workshopurile, atelierele, proiecțiile cinematografice și spectacolele live dedicate muzicologiei și dialogului intercultural.

Evenimentul va reprezenta o călătorie emoționantă printre sunete și ritmuri tradiționale, dar și cu influențe moderne, prezentând publicului din România o coloană sonoră din mai multe spații geografice ale lumii, ce vor fi reprezentate la festival prin artiști, misiuni diplomatice, institute culturale străine, organizații și asociații international, precum și minorități și comunități etnice. Mai mult, World Experience Festival va promova o perspectivă nouă asupra diversității globale prin muzică și va stimula schimbul cultural între popoare, încurajând mobilitatea și interferența artiștilor și networking-ul internațional prin proiecte concrete de colaborare muzicală ad-hoc.

 World Experience Festival, prescurtat în mod sugestiv WE Festival, propune dezvoltarea platformei de promovare a multiculturalității în București prin începutul unei strategii conceptuale care se va desfășura pe o perioadă de 5 ani (5 ediții), prin care publicul din România va avea acces la o serie de evenimente artistice, datorită cărora vor ajunge să experimenteze diferite părți ale lumii prin cele 5 simțuri primordiale, prima etapă fiind dedicată simțului auzului, respectiv muzicii și sunetelor lumii. În cooperare cu artiști, curatori și experți, World Experience Festival 2018 răspunde acestei provocări de a dezvălui ideea de World Music în formele sale cele mai neașteptate și contrastante, prin care publicul nostru va putea descoperi o muzică multiculturală bogată în tradiții, cu multe influențe ritmice, dar care are un rol esențial și în prezent pentru că este un limbaj universal, ce are puterea de a aduce oamenii împreună”, a explicat Andreea Dănescu, director World Experience Festival 2018.

Activitățile proiectului permit accesul în regim de gratuitate tuturor participanților la evenimentele incluse în programul festivalului.