Acasă Cultura / Culte Festivalul “Crizantema de Argint” ar putea fi relansat și la Chișinău

Festivalul “Crizantema de Argint” ar putea fi relansat și la Chișinău

Cu aprobarea ministrului delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, doamna Maria Ligor şi în baza protocolului de colaborare dintre Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni şi Ministerul Culturii din Republica Moldova, directorul general adjunct IEH, domnul Nicolae Brînzea a efectuat în perioada 9-11 noiembrie 2016 o vizită la Chişinău, în Republica Moldova.

Domnul Nicolae Brînzea, directorul general adjunct IEH a avut a avut o întrevedere cu doamna Monica Babuc, ministrul Culturii din Republica Moldova, în cadrul căreia a fost apreciată dinamica pozitivă a dialogului bilateral. S-a făcut referire la mai multe acţiuni realizate în comun, printre care Salonul Internaţional de Carte – Bookfest Chişinău, fiind remarcată performanţa atinsă de acest proiect promovat pentru prima dată în Republica Moldova, care a înregistrat un volum foarte mare de vânzări de carte. Totodată, ministrul Culturii, doamna Monica Babuc a mulţumit pentru vizitele de studiu în România a bibliotecarilor, muzeografilor şi a viitorilor specialişti în domeniul patrimoniului cultural din Republica Moldova, precum şi pentru fondul de carte oferit de IEH mai multor instituţii de cultură din Republica Moldova, propunând, în contextul co-producţiilor cinematografice, comemorarea în România a regizorului Emil Loteanu.

Directorul general adjunct IEH, domnul  Nicolae Brînzea şi-a exprimat susţinerea şi  disponibilitatea în organizarea schimburilor culturale şi a diverselor proiecte pentru Republica Moldova, acţiuni care se înscriu în misiunea Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni de sprijinire a programelor culturale şi educaţionale pentru comunităţile românilor de pretutindeni. Domnul Nicolae Brînzea a adus în discuţie proiectele ce urmează să fie realizate în Republica Moldova, printre care, relansarea Festivalului “Crizantema de Argint” şi organizarea conferinţei ştiinţifice “Latinitate, Romanitate, Românitate”.

De asemenea, în timpul vizitei la Chişinău, domnul  Nicolae Brînzea a avut o serie de întâlniri de lucru cu domnul Igor Şarov, viceministrul Culturii  şi consilierii Ministerului Culturii în timpul cărora a fost reiterat interesul pentru implementarea acţiunilor concrete de promovare a valorilor culturale şi susţinere a acţiunilor din diverse domenii ale culturii. Au fost discutate perspectivele privind aprofundarea proiectelor comune dintre Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” din România şi Ministerul Culturii al Republicii Moldova, unul dintre acestea fiind conferinţa „Patrimoniul cultural românesc: probleme de management, restaurare şi punere în valoare” a cărei primă ediţie a avut loc în luna iunie a acestui an şi care va fi realizată şi în 2017.