Acasă Alte comunitati Festivalul Culturii Române de la Cracovia: literatură, filme, concerte, expoziții, performance, ateliere

Festivalul Culturii Române de la Cracovia: literatură, filme, concerte, expoziții, performance, ateliere

Institutul Cultural Român de la Varșovia reia anul acesta, după o pauză de trei ani, două programe emblematice: Festivalul Culturii Române de la Cracovia, ajuns la ediția a XIII-a, desfășurat între 10 și 14 mai, și Caravana Noului Cinema Românesc.

Programul Festivalului Culturii Române de la Cracovia a fost elaborat în jurul a două teme importante pentru calendarul cultural românesc în 2023: Timișoara – Capitală Europeană a Culturii și celebrarea a 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir (1673-1723), personalitate excepțională a culturii europene a secolelor XVII-XVIII. Timp de cinci zile, ICR Varșovia invită publicul din Cracovia la un program dens, propunând activități din diferite domenii – literatură, arte vizuale, performance, muzică, cinematografie, istorie –, dar și ateliere de limba română pentru copii și adulți.

Festivalul începe miercuri, 10 mai 2023, ora 18:00, cu prezentarea traducerii poloneze a romanului America de peste pogrom (Złota dziewczynka z Jassów) de Cătălin Mihuleac, la Librăria Austeria, în prezența autorului, a traducătorului romanului, Kazimierz Jurczak, și a jurnalistei Georgina Gryboś-Szczepanik. În aceeași zi, de la ora 20:30, la Cinema Pod Baranami va avea loc proiecția filmului Imaculat, r. Monica Stan, George Chiper-Lillemark, în cadrul programului „Caravana Noului Cinema Românesc“.

Joi, 11 mai 2023, ora 18:00, a fost programată inaugurarea oficială a Festivalului, cu performance-ul Krumau Live, susținut de grupul Psihodrom din Timișoara, urmat de vernisajul expoziției de benzi desenate „Tur Banat”, a artistei Sorina Vazelina, evenimente găzduite de Centrul Internațional pentru Cultură. Performance-ul Krumau Live explorează cu instrumentele artei contemporane fenomenul migrației din Banat și a fost realizat în cadrul proiectului „Cămine în mișcare” al Asociației Prin Banat, inclus în programul oficial Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. De la ora 20:30, publicul este invitat la o nouă proiecție găzduită de Cinema Pod Baranami, în cadrul „Caravanei Noului Cinema Românesc“: Oameni de treabă, r. Paul Negoescu.

Vineri, 12 mai 2023, ora 12:00, va avea loc prezentarea volumului Dicționarul romanului central-european din secolul XX, coordonator Adriana Babeți, la Universitatea Jagiellonă, eveniment în limba română adresat studenților și cadrelor didactice de la Catedra de Filologie Română a Universității. Invitați: Adriana Babeți, scriitoare, eseistă, jurnalistă și cadru didactic la Universitatea de Vest din Timișoara, prof. dr. hab. Kazimierz Jurczak și dr. Olga Bartosiewicz-Nikolaev. De la ora 16:00, cartea va fi subiectul unei dezbateri la Centrul Internațional pentru Cultură, în cadrul unui eveniment moderat de Łukasz Galusek, la care vor lua parte scriitoarea Adriana Babeți și prof. Kazimierz Jurczak. De la ora 20:30, filmul Om-câine, r. Ștefan Constantinescu, va putea fi vizionat la Cinema Pod Baranami. Cea de-a treia zi se va încheia cu un concert de muzică electronică, de la ora 22:00, care va avea două secvențe: prima, cu proiectul muzical Doctorul Sinteză – Alexandru Pascu și Cristian Văduva –, iar a doua 150 STOTKA, proiect al artistului Octavian Horvath, solistul grupurilor Implant pentru Refuz și Blazzaj.

Sâmbătă, 13 mai 2023, ora 11:00, la Centrul Internațional pentru Cultură vor fi proiectate două documentare din seria Harta secretă a Timișoarei: oameni și locuri (90’) – Cafeină pe Bega (24’) și Timpuri noi. O mică revoluţie (25’) – urmate de discuții cu Adriana Babeți, scriitoare și scenaristă, și Alexandru Condrache, coordonator de proiect. Cele două documentare evocă poveștile și istoria Banatului, legăturile sale cu Europa Centrală, prin prisma cafelei. De la ora 14:00, sub titlul „A fi în al nouălea cer – românii și emoțiile“, se vor desfășura ateliere de limba română pentru adulți, la Biblioteca Publică Voievodală din Cracovia. Traducătoarele Joanna Kornaś-Warwas și Ioana Diaconu Mureșan propun o incursiune lingvistică în bogatul paletar al emoțiilor umane – varianta românească. Înscrierile la atelier se pot face după data de 1 mai la adresa de email jezyk.rumunski@calitate.pl. De la ora 18:30, publicul polonez este din nou invitat la film, de această dată la o seară de scurtmetraje românești: Amar / Kaïmós, r. Sarra Tsorakidis (2020, 28 min), Prin oraș circulă scurte povești de dragoste, r. Corina Gabriela Dașoveanu (2021, 22 min), Trofeul tinereții, r. Răzvan Oprescu (2019, 15 min), Pune-te în locul meu, r. Laura Georgescu Baron (2022, 6 min), Moștenirea, r. Marian Fărcuț (2022, 14 min). Tot în cadrul „Caravanei Noului Cinema Românesc“, de la ora 20:30, este programat filmul Întregalde, r. Radu Muntean.

Duminică, 14 mai 2023, la ora 11:00, copiii împreună cu părinții lor sunt invitați la ateliere dedicate, cu titlul „Poezii și povești cu șmâc“, găzduite de Biblioteca Publică Voievodală din Cracovia. În prima parte a atelierului, copiii vor asculta poezii și povești, apoi vor ilustra cele auzite. Între timp, părinții vor face cunoștință cu câțiva autori de carte pentru copii, de la poezie la proză, neuitând benzile desenate. De la ora 16:00, la Cinema Pod Baranami va avea loc proiecția filmului Berliner, r. Marian Crișan. Ultimul eveniment organizat în cadrul festivalului va începe la ora 18:00: „Restitutio Cantemir“ – concert și expoziție organizate la Studioul 5 al Radio Krakow, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Polonă și Academia Română, cu sprijinul ComputerLand România. Vor concerta Ansamblul de muzică veche Anton Pann și invitații săi: Emmanuel Hovhannisyan (duduk), Murat Selim Tokaç (tanbur), Sabin Penea (vioară), Alexandru Stoica (oud), Andrei Nițescu (violoncel), Ziya Tabassian (tombak/bendir ), Ghassan Bouz (bendir/riq), Constantin Răileanu (dirijor, voce, kanun), Leonidas Palaskas (inginer de sunet), Oana Răileanu (producătoare, proiecții video). În preambulul concertului, va fi prezentată o expoziție cu reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale.

Totodată, până la 31 mai, publicul din Cracovia poate vedea expoziția în aer liber „Timișoara – patrimoniul sub reflectoare / Spotlight Heritage Timișoara”, pe simezele exterioare ale Bibliotecii Voievodale din Cracovia.