Festivalul Internațional de Film goEast din Wiesbaden – platformă de dialog între...

Festivalul Internațional de Film goEast din Wiesbaden – platformă de dialog între Est şi Vest

Între 26 aprilie și 2 mai 2017 va avea loc Festivalul Filmul Central-Est European ”goEast” de la Wiesbaden, care prezintă peste 100 de filme din 29 de țări diferite, dintre care 6 premiere mondiale, una internațională și 22 germane. Festivalul a fost înființat în anul 2001 de Institutul de Film din Frankfurt/Main şi s-a dezvoltat ca o platformă de dialog între Est şi Vest.

Competiția oficială a festivalului de anul acesta include lungmetrajul românesc ”Fixeur”, în regia lui Adrian Sitaru, care se va afla la Wiesbaden pentru proiecţii.

”Fixeur” a avut premiera mondială în toamna anului 2016 în cadrul Toronto International Film Festival şi spune povestea lui Radu, stagiar la biroul din București al Agenției France Presse, aspirant la un post de reporter. Oportunitatea realizării unui subiect despre o prostituată minoră repatriată din Franța îi dă acestuia ocazia să își demonstreze competențele. Totuși, pe măsură ce se apropie de scopul său, Radu înțelege că înverșunarea cu care alege să facă această meserie este îndoielnică. Din distribuție fac parte actorii Tudor Aaron Istodor, Mehdi Nebbou, Nicolas Wanczycki, Diana Spătărescu, Andreea Vasile, Adrian Titieni, Cristian Ilinca. Filmul este realizat de 4 Proof Film (România), în coproducție cu Petit Film (Franța), în asociere cu Domestic Film, DaKINO Production și Movie Production Entertainment.

De asemenea, filmul ”Looking at others”, în regia Ancai Puşcaş şi a lui Dennis Stormer, va fi prezentat în cadrul secţiunii Oppose Othering, în care tineri cineaşti formează echipe bilaterale (Germania – statele EE), cu obiectivul de a utiliza mijloacele cinematografice pentru a investiga situaţii de excluziune socială pe diverse criterii și de a prezenta proiecte care promovează solidaritatea, curajul civic și rezistența la discriminare. Din delegaţia românească de anul acesta face parte şi regizorul Ion Gnatiuc, selectat să participe în cadrul aceleiaşi secţiuni cu proiectul ”Face to Face”, care va fi dezvoltat împreună cu Artiom Zavadovschi.

Totodată, în cadrul secţiunii goEast Gurus va fi proiectat filmul „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, iar în cadrul secţiunii Homage va putea fi vizionată pelicula românească „Schimbul de mâine” (1959), în regia Mártei Mészáros.