Acasă Cultura / Culte Festivalul Internațional de Literatură de la Odesa, găzduit la București

Festivalul Internațional de Literatură de la Odesa, găzduit la București

foto:facebook

În perioada 22-25 februarie 2024, Bucureștiul găzduiește cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Odesa, un proiect cu tradiție, devenit itinerant din cauza războiului.

De-a lungul celor patru zile, publicul bucureștean are ocazia de a participa la peste 20 de evenimente, de la dezbateri pe teme extrem de actuale și variate până la recitaluri de poezie și lecturi publice, însoțite de proiecții de filme și momente muzicale.

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Odesa este găzduită la sediul Goethe-Institut București.

Discursul de deschidere va fi susținut de Radu Vancu, scriitor, eseist, traducător, profesor la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Igor Prokopchuk, s-a alăturat organizatorilor şi va saluta publicul prezent la evenimentul de deschidere.

„Europa pe care trebuie să o construim prin cuvintele noastre e una în care ele nu sunt folosite pentru a genera moarte sau ideologii de exterminare – ci o Europă în care cuvintele sunt martori împotriva barbariei. În care cuvintele stau mărturie că oamenii pot fi uciși, dar nu distruși. În care ele funcționează în serviciul umanului, nu al ideologiilor. Pentru că acum știm: acolo unde cuvintele eșuează, istoria eșuează. Și redevine oroare. Trebuie să construim o Europă în care cuvintele să nu trădeze omul. Nu din nou. Altfel, tot ce a însemnat vreodată literatura, tot ce a însemnat vreodată arta a fost pur și simplu o minciună. Singura Europă care nu-i o civilizație moartă e aceasta: o Europă în care cuvintele nu trădează umanul”, a spus Radu Vancu, în așteptarea evenimentului.

Scriitorii ucraineni Iia Kiva, Yuri Vînnîciuk și Vasil Mahno, Philippe Sands din Marea Britanie, Oliver Guez din Franța, Daniel Kehlmann și Norman Ohler din Germania, Karl-Markys Gauss din Austria, Ariane von Graffenried și Jonas Lüscher din Elveția și Ilaria Gaspari din Italia vor putea fi urmăriți de iubitorii de literatură în lecturi publice și dezbateri, de-a lungul celor cinci zile ale festivalului.

Lor li se alătură nume de primă mărime ale literaturii române de astăzi, precum Nora Iuga, Dan Sociu, Nichita Danilov și Radu Vancu.

Evenimentele din cadrul festivalului vor avea loc în limbile engleză, ucraineană și română, cu traducere. Accesul publicului la eveniment este gratuit.

Fondat în 2015, Festivalul Internaţional de Literatură de la Odesa şi-a propus să sublinieze efervescenţa culturală şi caracterul internaţional al oraşului şi să contribuie la consolidarea legăturilor sale cu alte metropole culturale din Europa şi de pe alte continente. Programul fiecărei ediţii în parte exprimă acest deziderat, atât prin selecţia scriitorilor invitaţi, cât şi prin temele de dialog, o importanţă deosebită în arhitectura programului festivalului ocupând-o panoramarea spaţiului cultural din zona Europei de Est şi a regiunii Mării Negre. În 2023, Festivalul Internaţional de Literatură de la Odesa a avut loc în Georgia, la Batumi. Până în prezent, aproape 300 de scriitori au luat parte la evenimentele din cadrul festivalului.