Festivalul Internaţional de Teatru SKAMPA

Festivalul Internaţional de Teatru SKAMPA

Cea de a XXI-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru SKAMPA, unul dintre cele mai mari evenimente de teatru internaționale din Albania, va avea loc  în perioada 9 – 16 octombrie 2019, la Elbasan. Festivalul, unul dintre cele mai mari evenimente de teatru internaționale din Albania, are loc anual în fiecare toamnă în Elbasan, un oraș cu un patrimoniu cultural special. Din anul 2006 festivalul și-a extins în capitala Albaniei, Tirana.

În cadrul acestui eveniment, Teatrul Dramaturgilor Români din București va participa, în perioada 11 – 14 octombrie, cu spectacolul Marina & Ulay, în distribuție avându-i pe actorii Maia Morgenstern și Marius Bodochi. Regia artistică este semnată de Alexandru Nagy, iar regia tehnică e asigurată de Bogdan Vladu. Scenariul îi aparține dramaturgului Edith Negulici.

Piesa Marina & Ulay este povestea de dragoste, zbuciumul artistic, amintirea unora dintre cele mai impresionante performance-uri artistice din istorie, ale Marinei Abramović şi Ulay.

Forţa creativă şi spiritul puternic al Marinei Abramović este exprimat cu putere de interpretarea remarcabilă a Maiei Morgenstern, ea însăşi un artist desăvârşit, o prezenţă impetuoasă şi un talent excepţional al scenei româneşti şi internaţionale de teatru şi film. La fel şi Ulay, fostul partener de viaţă al Marinei, un artist adevărat, a cărui operă a fost mereu umbrită de scandalurile avute cu fosta sa iubită, rolul lui fiind interpret de Marius Bodochi, un actor de mare profunzime şi un reper al teatrului românesc.

În perioada 11 – 14 octombrie, în cadrul festivalului, artiștii români vor susține două reprezentații ale spectacolului Marina & Ulay, în zilele de 12 octombrie și 13 octombrie. Dincolo de cele două spectacole, Maia Morgenstern va susține, de asemenea, un masterclass în 13 octombrie, de la ora 11.30, la centrul artistic național ArTurbina din Tirana. Framaturgul și regizorul tehnic va participa la o serie de întâlniri programate de organizatorii festivalului, cu personalități din lumea culturală, dialoguri culturale și schimburi de experiență cu artiștii participanți invitați din alte țări și cei locali.

Festivalul SKAMPA a oferit publicului anual o selecție de spectacole ale unor trupe performative albaneze și internaționale, găzduind peste 2500 de artiști din Albania și alte țări precum Olanda, Italia, Bosnia și Herțegovina, Grecia, Rusia, Argentina, România, Bulgaria, Moldova, Germania, Lituania, Franța, Macedonia, SUA, Bulgaria, Muntenegru, Marea Britanie, Polonia, Ungaria, Belgia, Serbia. În cadrul evenimentului sunt prezentate principalele curente artistice, atât pe ​​scenele teatrelor albaneze, cât și cele internaționale, creând, în același timp, un spațiu pentru dialog intercultural și noi concepte artistice.