Festivalul „La obârșii, la izvor”, pe scena Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula

Festivalul „La obârșii, la izvor”, pe scena Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula

Duminică, 20 octombrie 2019, la Centrul Cultural din cadrul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB), s-a desfășurat a XII-a ediție a Festivalului de păstrare și promovare a tradițiilor populare românești, intitulat „La obârșii, la izvor”, se arată într-un comunicat de presă.

Festivalul prezintă anual cultura și tradițiile populare românești din câte un județ din România, cu zonele lui folclorice, pentru publicul românesc din Ungaria, provenind în special de la parohiile Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), organizatorul manifestării.

Ediția din acest an a fost organizată împreună cu artiști din Arad, veniți la Gyula cu sprijinul Consiliului Județean Arad. La manifestări au participat Marius Lazurca, ambasadorul României la Budepesta, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, alături de alte  oficialități: Simona Tănăsescu, directorul Institutului Cultural Român din Budapesta (ICR),  Călin Bibarț, primarul Aradului, Gheorghe Cozma, directorul Oficiului Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria (AȚRU), Ioana Engelhardt, directorul Centrului Cultural Județean Arad, Cristian Sălășan, consilier judeţean Arad, Viorica Cherteș, președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Oradea (AFOREO).

Manifestarea culturală a fost precedată de Sfânta Liturghie Arhierească, săvârșită în Catedrala Episcopală „Sf. Nicolae” din Gyula, de Preasfințitul Părinte Siluan, împreună cu un sobor format din pr. protosinghel Iustin Popovici, delegatul  Arhiepiscopiei Aradului şi alţi preoţi din Ungaria şi România.

Programul artistic al zilei s-a ținut după amiază, pe scena Centrului Cultural al LNB și a cuprins dansuri populare interpretate de tineri ai „Ansamblului de păstrare și promovare a tradițiilor populare românești din Ungaria”, aparținând LNB și programul oferit de artiști arădeni. Au susţinut programe Orchestra instrumentală „Frații Șandru”, „Ansamblul de păstrare al tradițiilor din Șicula”, soliști și interpreți de muzică populară: Adrian și Florin Șandru, Ioana Luguzan Roxin, Maria Fărcaș, Ciprian Tărșan, Răzvan Lup, ș.a. În încheiere au evoluat interpretul Mircea Cârțișoreanu și tânăra solistă Tea– Patricia Ploscanu, din Făget.

Programul prezentat de artista Mădălina Păcurar, din Arad, s-a încheiat cu o agapă tradiţională românească.