Festivalul „Lumina Sfântului Crăciun”, dedicat obiceiurilor de iarnă, în Herţa

Festivalul „Lumina Sfântului Crăciun”, dedicat obiceiurilor de iarnă, în Herţa

Colindători, cete de cai şi capre, urşi, moşi şi babe, urători şi semănători din toate satele raionului Herţa s-au adunat marți, 27 decembrie în jurul bradului de Anul Nou, la Festivalului tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă „Lumina Sfântului Crăciun”, informează BucPress.eu.În piața centrală a orașului Herţa, pe parcursul câtorva ore, fiecare localitate a adus în faţa spectatorilor cele mai frumoase tradiţii şi colinde din satelor lor păstrate din strămoşi. Potrivit organizatorilor, scopul festivalului este acela de a păstra vii tradiţiile neamului românesc, care sunt cele mai frumoase elemente ale culturii noastre. Zestrea unei naţiuni o constituie valorile culturale şi tradiţionale: graiul, portul, obiceiurile şi religia. Pentru ca generaţiile care ne urmează să cunoască rădăcinile poporului şi evoluţia sa pe treptele istoriei, este datoria noastră să le lăsăm cât mai puţin alterată zestrea  pe care ne-au lăsat-o străbunii noştri.

Festivalul obiceiurilor de iarnă este un mod prin care tradiţia rămâne vie în sufletele tuturor, perpetuându-se în rândul generaţiilor care se succed, care moştenesc astfel o zestre spirituală de excepţie – au conchis organizatorii.

Un mesaj de felicitare cu prilejul Sărbătorii Naşterii Domnului şi Anului Nou care bate la uşă au adresat Viorel Iastremschi, şeful Administraţiei Raionale de Stat Herţa, Valentin Iacoban, preşedintele Consiliului Raional Herţa, precum şi Ivan Petrusiak, reprezentantul Centrului educaţional-metodic al Culturii din Bucovina, care au subliniat încă o dată importanţa desfăşurării unui asemenea festival, menţionând, de asemenea că raionul Herţa, locuit în mare parte de români (98-99 la sută) este bogat în frumoase şi străvechi obiceiuri care trebuiesc valorificate şi transmise generaţiilor care vin.