Acasă Cultura / Culte  Festivalul Muzicii Maghiare la București

 Festivalul Muzicii Maghiare la București

Festivalul Muzicii Maghiare aniversează anul acesta două decenii de existență. Evenimentul se desfășoară în perioada 12-16 mai este și o retrospectivă a celor 19 ediții anterioare, pe lângă obiectivul său de a promova tineri muzicieni din România, care includ în repertoriul lor și opusuri ale unor compozitori maghiari.

Cea de-a 20-a ediție începe ca un veritabil festival, duminică, 12 mai 2024, ce propune publicului două momente. La ora 11.00 la Institut (Gina Patrichi nr. 8) vernisăm expoziția Compozitori maghiari, o expoziție concepută special pentru această aniversare. Pe cele zece panouri ale expoziției, vizitatorii pot afla curiozități despre zece compozitori maghiari prin mărturiile lor sau citatele contemporanilor lor. Ilustrațiile care însoțesc citatele referitoare la compozitori sunt opera artistei vizuale Peternák Anna, care semnează și grafica. Curatorul expoziție este Bara Hajnal, coordonatoarea Festivalului Muzicii Maghiare, lector de specialitate fiind Szabó Ferenc János, pianist și muzicolog. Expoziția include, de asemenea, scurte biografii ale compozitorilor și, cu ajutorul unui cod QR de pe panouri, puteți asculta o piesă muzicală a compozitorilor prezentați, interpretată de foști concurenți ai Festivalului Muzicii Maghiare. La vernisaj veți putea întâlni, cunoaște și asculta live mai mulți participanți, laureați ai celor 19 ediții anterioare ale Festivalului Muzicii Maghiare.

În aceeași zi, duminică, 12 mai, începând cu ora 18.00 Sala Radio (Gral Berthelot nr. 60-64) găzduiește un recital extraordinar susținut de Ana Silvestru, câștigătoarea primei ediții a Festivalului Muzicii Maghiare, și invitații ei: Matvey Demin, primul flautist din istorie care a câștigat în 2019 Premiul I la Concursului Internațional Ceaikovski la secțiunea instrumente de suflat, pianistul Giulio Biddau și percuționiștii Matthias Kessler și Luca Staffelbach.

„Pentru ediția omagială a Festivalului Muzicii Maghiare am ales un program care să onoreze spiritul atât de deschis al maestrului Ludovic Bács, a cărui încredere și prețuire au fost foarte importante pentru mine, la momentul câștigării primei ediții a Festivalului Muzicii Maghiare. Am conceput programul în spiritul unui »tombeau«, acea piesă muzicală memorială din barocul francez, mai târziu reinterpretată de Maurice Ravel. Astfel, programul va începe cu Sonata în La major care este ea însăși cadoul pe care César Franck l-a oferit la nunta lui Eugène Ysaÿe, și va continua cu două dintre cele mai iubite capodopere ale literaturii muzicale, Preludiul la după-amiaza unui faun de Claude Debussy în versiunea pentru flaut și pian a lui Gustave Samazeuilh și Ma mère l’oye de Maurice Ravel în aranjamentul pentru două piane pe care percuția adăugată de regretatul Peter Sadlo o transformă în euforie muzicală. O deosebită bucurie este Sonata pentru două piane și percuție, una dintre cele mai dificile și temute lucrări din literatura muzicală, dar cu atât mai potrivită pentru a onora spiritul maestrului Bács, care de-a lungul deceniilor a explorat lumi muzicale complet necunoscute și dintre cele mai diverse.” – Ana Silvestru.

În zilele de 13, 14, 15 mai, începând cu ora 18.00 în sala de concert a Institutului juriul și publicul va asculta 16 programe de concurs care cuprind piese din literatura muzicală internațională, respectiv din cea maghiară. Juriul este format din criticul muzical Ecaterina Stan, binecunoscută din emisiunile postului Radio România Cultural, remarcabila pianistă, prof. univ. dr. Verona Maier, prorectorul Universității Naționale de Muzică București, muzicologul și compozitoarea Makkai Gyöngyvér, cadru didactic la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, alături de compozitorul Ioan Dobrinescu. Juriul este prezidat de Tóth István, inițiatorul proiectului. Alături de juriu, așteptăm și publicul care îi poate urmări pe concurenți și își poate susține preferatul prin votul său.

Închiderea celei de-a 20-a ediții a Festivalului Muzicii Maghiare va avea loc în Sala Mică a Ateneului Român (Benjamin Franklin nr. 1-3) joi, 16 mai, de la ora 18.00. Înainte de a anunța laureații acestei ediții, oferim publicului, împreună cu Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, un recital susținut de două tinere talente din Ungaria, Pintér Anna (flaut) și Kovács Luca (pian). Cele două tinere sunt laureate individual la mai multe concursuri internaționale, iar în februarie 2024 au avut succes internațional și în această formație de duo, obținând locul III la Concursului Malopolska din Polonia, la categoria muzică de cameră. Spectacolul de închidere al Festivalului se va încheia cu gala laureaților și va fi înregistrat de TVR, Emisiunea în limba maghiară, ce-și sărbătorește 55 de ani de existență. Prezintă Szilágyi Gödri Ildikó și Csendes Mária Dolores.