Festivalul Portului Popular Românesc în Sicilia

Festivalul Portului Popular Românesc în Sicilia

Cu o săptămână înainte de Postul Adormirii Maicii Domnului, părintele paroh Mihai Gabriel Ichim împreună cu enoriașii români din Parohia “Sfânta Muceniță Agata” din Catania – Italia au organizat, pe 26 iulie, Festivalul Portului Popular Românesc.

O adevărată paradă a costumelor a transformat curtea bisericii într-un colț de plai românesc, unde s-au jucat hore și sârbe, unde s-au cântat duioase doine, emoționante balade și cântece populare, nestemate ale folclorului nostru.

Moldovenii, aflați în număr cel mai mare, au cântat alături de ardeleni, olteni, munteni și dobrogeni pentru țara lor: România. Nu puteau lipsi delicioasele mâncăruri tradiționale, pe care gospodarii comunității, femei și bărbați, le-au pregătit din timp, cu mare drag și dor de casa părintească, cu tot alaiul ei de bucurie veșnică.

Atmosfera a fost întregită prin ștergarele, covoarele, iile, oalele de lut și toate celelalte obiecte care au traversat mări și țări, până în Sicilia, pentru a păstra vie conștiința apartenenței la neam și țară.

Curtea bisericii a adăpostit întregul suflet românesc, rememorând toate elementele casei țărănești: ștergarul cu busuioc și candela ce lumina icoana, lavița, patul cu perne dantelate, lăicerele colorate, masa îmbelșugată cu mămăligă, găină friptă și cozonaci, leagănul din livada de cireși, câmpul cu floarea soarelui și ograda cu carul cu boi, cu vaca cu lapte și brânză dulce, pivnițele cu murături și magiun de prune, cu butoaie pline de vinul ghiurghiuliu și sunetul tălăngilor ce anunța întoarcerea animalelor de la păscut, anunță Basilica.ro

Serbarea câmpenească a conținut și o secțiune de 100 proverbe și zicători românești – din comoara înțelepciunii poporului nostru. Făcând haz de necaz, fiecare participant în parte a reflectat, cu fiecare proverb, asupra propriei vieți, asupra idealurilor inițiale și a eșecurilor personale”, a precizat preoteasa Geta Ichim.