Festivalul Zilele Nordului – Trei granițe, trei țări, o singură cauză

Festivalul Zilele Nordului – Trei granițe, trei țări, o singură cauză

DISTRIBUIȚI

Pentru prima oară de la înființare, festivalul Zilele Nordului va găzdui activități în trei țări. Zece comunități locale din România, Ucraina și Republica Moldova vor fi gazdele celor peste 50 de evenimente culturale propuse de organizatori pentru perioada 25-28 august 2016.

Organizatorii au anunțat și primul nume important dintre cele care vor concerta în Poiana Teioasa: timișorenii de la Blazzaj.

O premieră importantă a ediției din acest an a Zilelor Nordului este includerea în program a activităților sportive. Dintre acestea, cea mai importantă este un maraton de mountain-bike. Inițiat de Bogdan Lefter și Valeriu Catargiu, Maratonul Nordul Moldovei a adunat până în prezent cinci ediții. Începând cu anul 2016, Maratonul trece în grija Asociației Nord, care îl integrează în festivalul Zilele Nordului.

Sunt așteptați 200 de participanți la Maratonul care se va desfășura în Lunca Prutului, pe o distanță de 70 de kilometri.

Cauza anului: Școala Populară de Arte și Civilizație Românească de la Cernăuți

După ce în anii anteriori la Zilele Nordului au fost aduse în atenție și susținute financiar, prin donațiile comunității, obiective de patrimoniu ca Muzeul Nordului, Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare și Casa Enescu de la Mihăileni, pentru 2016 Asociația Nord se concentrează pe susținerea activității Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească de la Cernăuți, un proiect inedit pentru Ucraina, dar și pentru toată diaspora, implementat de Centrul Bucovinean de Artă Cernăuți. La Școala Populară de Artă și Civilizație Românească Cernăuți s-au strâns, în numai un an de la înființare, 117 discipoli la secțiuni precum limba și literatura română, artele teatrului, istoria și civilizația românească, muzică populară, coregrafie, canto, sculptură, ceramică. Problemele financiare au început să apară însă repede, iar echipa inimoasă de la Cernăuți, care a început în 2014 proiectul pe bază de voluntariat, caută acum sprijin pentru continuarea și dezvoltarea activității școlii.

”Zilele Nordului” este un festival de muzică, arte și călătorii găzduit la Darabani, pe colțul celor trei frontiere – România, Ucraina și Republica Moldova.

Artiști și turiști din cele trei spații românești (România, Basarabia și Bucovina de Nord) se întâlnesc pe malul Prutului, într-o adevărată sărbătoare a Nordului. Trupe rock renumite, maeștri ai muzicii populare, companii de teatru, artiști vizuali și scriitori, precum și români de pretutindeni, iubitori de frumos, zguduie din temelii o dată pe an liniștea micuțului oraș Darabani, cel mai nordic al României, gazdă a festivalului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.