„Fețe simple ale unei istorii anevoioase” la Cernăuți

„Fețe simple ale unei istorii anevoioase” la Cernăuți

Expozitia „Fețe simple ale unei istorii anevoioase” , dedicată istoriei anevoioase a ținutului bucovinean, care pe parcursul secolului al XX-lea a trecut prin grele încercări, a fost organizata in incinta bibliotecii regionale „M. Ivasiuk” din Cernăuți, anunta Bucpress.eu.

Expoziția s-a desfășurat în cadrul proiectului „Educația în numele schimbărilor”, realizat de Fundația de binefacere „Resurse și inițiative sociale”, finanțat de Ministerul german de Externe prin intermediul DVV International și  ONG „Integrare și dezvoltare”.

Potrivit vice-președintelui Fundației de binefacere „Resurse și inițiative sociale”, dr. Serghei Hakman, scopul proiectului este crearea unui centru de educare și realizare a inițiativelor culturale în contextul funcționării unei Universități deschise pentru maturi în anul 2016.

Primul eveniment din cadrul proiectului a fost respectiva expoziție. Au fost prezentate 27 de fotografii inedite din arhivele personale, dar și din arhivele Muzeului memorial „V. Ivasiuk”. Este vorba de fotografii ale bucovinenilor, care, în pofida cataclismelor politice și sociale, grelelor încercări din trecut, au reușit să-și păstreze dragostea pentru ținutul natal – potrivit corespondentului BucPress.

În cadrul expoziției a fost evocat și numele Aniței Nandriș-Cudla, care după grelele încercări din perioada deportărilor a scris renumita carte de memorii „20 de ani în Siberia”. Printre cele 27 de fotografii se numără fotografia prof. univ. Ilie Popescu, președintele Societății regionale Cernăuți „Golgota”, dar și a pictorului român Radu Bercea, născut la 29 august în 1939 în Cuciurul Mare, condamnat politic în perioada comunistă pentru convingerile sale pro-occidentale.