„Fii avocat în școala ta!”

„Fii avocat în școala ta!”

DISTRIBUIȚI

Răspunzând interesului sporit al profesiei și al societății, Baroul București a implementat proiectul „Fii avocat în școala ta!”, organizat la nivel național de Uniunea Națională a Barourilor din România.

Barpul București informează că, până în prezent, 24.000 de elevi din școlile și liceele din Capitală au putut adresa avocaților întrebări legate de teme diverse de educație juridică.

În prima săptămână de curs, desfășurată în perioada 2 – 6 mai, au fost abordate teme referitoare la Constituție, drepturi, libertăți, nevoia de reguli și de sancțiuni, precum și subiecte privind infracțiuni împotriva sănătății și a vieții, precum loviri și alte violențe, vătămarea corporală, omorul.

În cea de-a doua săptămână de curs, între 9 și 13 mai, au fost discutate teme despre libertatea și integritatea sexuală, dar și despre bullying, aspecte importante pentru viața de zi cu zi a tinerilor.

În cea de-a treia săptămână, în perioada 16 – 20 mai au fost abordate subiecte privind infracțiuni de patrimoniu, precum furtul, tâlhăria, abuzul de încredere, dar și violarea vieții private, mărturia mincinoasă ș.a., precum și elemente privind răspunderea penală a minorilor, măsurile privative și neprivative de libertate care pot fi luate, vârsta legală la care un minor poate fi angajat cu contract de muncă sau cum poate avea venituri în mod legal.

A patra săptămână (23 – 27 mai), a adus în atenția elevilor subiecte despre traficul și consumul de droguri, despre dependență, substanțe interzise, efectul acestor elemente din punct de vedere social și juridic și nu în ultimul rând, al sănătății.

Interesul și implicarea elevilor au fost majore, întrucât s-au adresat unui interlocutor profesionist, care nu le era profesor sau părinte, cu un limbaj adaptat nivelului lor de dezvoltare psiho-socială. Acest aspect a creat premisa unor dialoguri deschise, cu importanță majoră pentru felul în care adolescenții înțeleg că trebuie să se respecte reciproc în relațiile sociale pe care le dezvoltă si pentru a înțelege ușurința cu care pot încălca limita legalității din joacă, bravură, neștiință, curiozitate sau dorință de a câștiga bani.

La cele mai multe clase s-au derulat procese simulate, care au avut în prim-plan situații reale, desfășurate chiar între elevi, procese în care adolescenții au putut experimenta prin joacă și au putut înțelege mecanismele actului de justiție și rolul profesioniștilor din domeniul juridic.

Ultima săptămână din program va fi dedicată aspectelor de ordin juridic, inclusiv de ordin penal, născute din interferența tinerilor cu lumea ciberneticii, tot mai prezentă în viața lor.

”Baroul București își manifestă recunoștința față de toți cei aproximativ 300 de avocați care și-au dăruit timpul în a-și împărtăși experiența ca avocați pledanți, pentru a construi premisa formării unor generații de tineri bine informate juridic”, se arată într-un comunicat de presă. Sursa: Baroul București

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.