Fikl. Portuguese Storylines la Muzeul Palatului Național Ajuda din Lisabona

Fikl. Portuguese Storylines la Muzeul Palatului Național Ajuda din Lisabona

În perioada 16 mai – 31 august 2017, Muzeul Palatului Național Ajuda din Lisabona va găzdui o expoziție a pictorului român Gheorghe Fikl.

Potrivit unei regii curatoriale semnată de prof. univ. Ileana Pintilie, lucrările artistului vor fi inserate printre obiectele expoziției permanente a muzeului, culminând cu un grupaj compact amplasat pe simezele Salonului Ambasadorilor.

Expoziția Fikl. Portuguese Storylines/Fikl. Puneri în scenă portugheze îi prilejuiește artistului român întâlnirea cu un fastuos spațiu regal, definitoriu, atât în latură arhitecturală, cât și în cel al detaliilor decorative baroce – de la mobilier la sculpturi și tablouri, pentru geniul plastic portughez. O adevărată provocare pentru pictura lui, care palpită în mod continuu în așteptarea întâlnirii cu trecutul sau cu memoria locurilor.

Proiectul Fikl. Portuguese Storylines/ Fikl. Puneri în scenă portugheze organizat de Ambasada României în Portugalia, Fundația Bonte, ICR Lisabona, Direcția Generală a Patrimoniului Cultural și Palácio Nacional da Ajuda, sub semnul celebrării a 100 de ani de relații diplomatice româno-portugheze,  îl aduce în prim-plan pe pictorul Gheorghe Fikl, „caracteristic pentru tânăra generație de artiști români, care, după 2000, s-au dedicat complet neofigurației. Interesat de teme preluate din barocul târziu, din care reține mai ales insolitul subiectelor, dar și dramatismul clarobscurului sau senzualitatea cromatică, Fikl obișnuiește să recompună un univers personal din fragmente diverse amalgamate în mod hibrid. Această retorică îi servește să creeze compoziții fastuoase, dramatice uneori, stranii adesea sau decorative câteodată și îl face mai convingător în savantele trompe-l’oeil-uri pe care le aplică picturii sale“ (Ileana Pintilie).

Evenimentul, integrat în cadrul programului ARCO Lisboa, prestigiosul târg de artă contemporană din Portugalia, reunește o serie de lucrări ale artistului aflate în importante colecții private (colecția Fundației Bonte, colecția privată a A.S.R. Prințul de Wales, pentru a aminti doar câteva dintre acestea) prezentate la Lisabona grație sprijinului oferit de colecționarul Alain Bonte.

La vernisajul și-au anunțat participarea miniștrii Culturii din România, Ionuț Vulpescu, și Portugalia, Luís Filipe Castro Mendes și președintele ICR, Liliana Țuroiu.