Filat, despre rolul istoric al AIE

Filat, despre rolul istoric al AIE

Ex-Premierul Vlad Filat a publicat astăzi prima sa analiză politică întitulată „Alianța pentru Integrare Europeană – între eșec și performanță”, în care face o retrospectivă a coaliţiei de guvernare creată după alegerile parlamentare din iulie 2009 şi care a condus Republica Moldova până în primăvara anului curent. Analiza este publicată de site-ul politicon.md.

După cum relatează Tribuna, Vlad Filat menţionează că „ în această etapă putem afirma că experienţa controversată a AIE a reprezentat, cu toate păcatele ei, un pas de maturizare a politicului moldovenesc”.

”Fără îndoială, Alianța pentru Integrare Europeană a avut mai multe realizări importante. AIE a pus capăt guvernării autoritare a comuniștilor și a relansat Republica Moldova pe calea edificării unei democrații autentice. Principala şi incontestabila realizare a AIE este că prin însăşi constituirea sa a trimis un mesaj foarte clar al intenţiilor pro-europene ale Republicii Moldova. Crearea AIE a însemnat că Republica Moldova şi-a ales fără echivoc vectorul european ca obiectiv strategic de dezvoltare”, scrie Vlad Filat.

Fostul prim-ministru susţine că, graţie AIE, Moldova a avansat pe calea integrării europene, promovării pluralismului în societate, democratizării instituţiilor statului, creării unor veritabile mecanisme de protecţie a drepturilor omului, reformării unor domenii importante ca justiția, asistența socială, asigurarea populației cu servicii medicale de calitate, asigurarea unui nivel mai calitativ de educație al copiilor, creşterii economice etc.

Totodată, Filat susţine că AIE a avut şi eşecuri, iar printre acestea se numără cele generate de eterogenitatea AIE, lipsa reformei economice, utilizarea factorului extern şi a separatismului în scop politic, nivelul scăzut de comunicare în interiorul AIE, interesele partinice care au prevalat asupra altor interese, lipsa interesului comun în probleme de maximă importanţă, confruntarea procesului economic cu cel politic, lipsa înţelegerii că Moldova are nevoie de o autentică reformă în justiţie şi în procuratură etc.

”Cumulate, circumstanţele expuse au luat ostatic AIE, care la un moment dat a devenit incapabilă să-şi realizeze şi implementeze programul său enunţat. Situaţia critică din AIE a pus Alianța în faţa dilemei – îşi duce la capăt mandatul realizînd inclusiv interesele partinice ale unora sau cedează locul unui nou mecanism politic, capabil să depăşească viciile AIE? În situaţia creată, rolul hotărâtor i-a fost predestinat să-l joace PLDM, în calitate de componentă principală a AIE. Liberal-democraţii au luat decizia de a renunța la AIE în forma care exista la acel moment, pledând fie pentru reformarea ei, fie pentru înlocuirea cu un nou mecanism politic capabil să impulsioneze mişcarea Republicii Moldova spre Uniunea Europeană”, scrie Vlad Filat.

Ex-premierul vorbeşte despre condiţiile în care s-a creat noua coaliţie de guvernare în Moldova, care a substituit AIE, dar, totodată, dă şi o apreciere „istorică” a rolului AIE.

„Chiar dacă AIE nu mai este, iar procesele începute în acea perioadă sînt continuate de Coaliția Pro-Europeană, perioada de guvernare a Alianței pentru Integrare Europeană este categoric una istorică. Or, aceasta a semnificat trecerea de la autoritarism la integrare europeană, a oferit stabilitate economică și socială, ceea ce reprezintă un fundament serios pentru noi realizări de viitor. Fără AIE, nu am fi putut construi ceea ce avem în prezent”, afirmă el.