Acasă Cultura / Culte Filme de promovare a identitaţii şi tradiţiilor româneşti la Expo Milano 2015

Filme de promovare a identitaţii şi tradiţiilor româneşti la Expo Milano 2015

SILENT WEDDING, (aka NUNTA MUTA), from left: Meda Andreea Victor, Alexandru Potocean, 2008. ©Lorber

Asociaţia Socio Culturală ProEvent, din Roma, organizatorul festivalului de film românesc „ProCult Film Festival”, împreună cu partenerii: Pavilionul României Expo Milano 2015, Ambasada României în Italia, Consulatul General al României la Milano, prezintă in perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2015, la Milano, o serie de proiecţii cinematografice, sub egida: „Cinematografia românească de ieri şi de azi Expo Milano 2015”.

În cadrul evenimentelor va fi prezentat un program artistic compex din 13 filme împărţite în trei secţiuni; lung metraje, scurt metraje si documentare. Secţiunile lung metraj si scurt metraj sunt dedicate filmelor premiate la festivaluri de renume și realizate de regizori celebri a căror carieră a fost premiată în cadrul festivalurilor naţionale și internaţionale. La sectiunea documentare propunem filme ce aduc in centrul atentiei personalitati celebre si traditii romanesti.

Evenimentul este structurat pe durata a patru zile şi se va desfăşura atât în incinta Pavilionului României la Expo 2015 cât şi în centrul oraşului, la Cinema “Apollo Spazio Cinema” –sala Dafne, situat în Galeria De Cristoforis 3 din Milano.

De asemenea, spectatorii vor putea urmări documentarele şi filmele de de promovare a identitaţii şi tradiţiilor româneşti: „Maria Tănase, poveste interzisă” de Laurenţiu Damian, „Caluşul” de Laurenţiu Damian, „Ignat în Maramureşul istoric” de Gabriel Boholt şi „Acasă la Brancuşi” de Radu Tora.

Pe toata perioada evenimentului la standul Romaniei din cadrul Expozitiei Mondiale Expo Milano 2015, publicul va putea viziona scurt metraje şi documentare premiate la festivalurile româneşti şi europene.

Debutul va avea loc miercuri 30 septembrie, în prezenţa Comisarului General al României la Expo Milano 2015, Georgian Ghervasie, a regizorului Horaţiu Mălăele a Consulului General George Gabriel Bologan, a reprezentanţilor Asociaţiei ProEvent (Teodora Madasa, Ina Sava si Adrian Grigor) și a directorului LycaMobile Italia, Marcello Frano. Filmul Nunta Mută de Horaţiu Mălăele va deshide evenimentul.

Seria de lung metraje proiectate la Apollo SpazioCinema sala Dafne este comusă din   “La limita de jos a cerului” de Igor Cobileanski, „Closer to the moon” de Nae Caranfil şi “Tatăl Fantomă” de Lucian Georgescu.

Filmele de scurtmetraj si documentar ce se pot fi vizionate ]n standul Romaniei din Expo sunt „Gobbel” de Raluca David, “Ismialila International short film”,“Comedy Cluj Iff”, “Open Society Shorts Competition”, „Strada drapelului numărul 0” de Anca Oproiu, „Excursie” de Adrian Sitaru, „Retur” de Emanuel Pârvu, „Vaca finlandeză” de Gheorghe Preda.