Acasă Asia Filme românești în cadrul “Rencontres du cinéma francophone” la Beijing și Shanghai

Filme românești în cadrul “Rencontres du cinéma francophone” la Beijing și Shanghai

În contextul celebrării a 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei (1993), ICR Beijing, în colaborare cu Consulatul General al României la Shanghaise alătură seriei evenimentelor Festivalului Francofoniei, organizate de Institutul Cultural Francez din China.

Astfel, vor fi prezentate trei filme românești în cadrul festivalului de film Rencontres du Cinéma Francophone de la Beijing:

  1. Tatăl nostru/ Holy Father(documentar, regia Andrei Dăscălescu, 2020) 26 martie, ora 13:00, la Institutul Cultural Francez din Beijing.
  2. România neîmblânzită / Untamed România (documentar, regia Tom Barton-Humphreys, 2019) 20 martie, ora 18.00, la sediul ICR Beijing
  3. Călătoria fantastică a Maronei / L’extraordinaire voyage de Marona (animație, regia: Anca Damian, 2019) 11/12 și 18 martie. ora 13:00, la Institutul Cultural Francez din Beijing.

Alte două proiecții vor avea loc în colaborare cu Consulatul General al României de la Shanghai, pe data de 26 martie, începând cu ora 15:00, la Cinema The Pearl.

Holy Father (regia: Andrei Dăscălescu 2020) documentează povestea unui viitor tată care încearcă să se reconecteze cu propriul său tată pierdut demult, acum un călugăr pe Muntele Athos. Filmul a luat în 2020 premiul publicului la Astra Film Festival, premiul juriului la Festivalul de Film de la Sarajevo, și a fost selectat în competiția oficială la Tallinn Black Nights IFF, Trieste Film Festival, Zagreb Dox, Go East IFF Wiesbaden, Make Dox Skopje.

România neîmblânzită (regia: Tom Barton-Humphreys, 2019). Dincolo de forfota orașelor, există o viață naturală fabuloasă. Neștiute de nimeni, milioane de plante și animale dau un spectacol plin de măreție, grație, ferocitate, candoare, umor. Filmul documentar România neîmblânzită este o incursiune de 90 de minute în acest univers uimitor, zonele de interes major fiind Munții Carpați, Delta Dunării și Transilvania. Cu vocea asigurată de Victor Rebengiuc și Mark Strong, filmul a câștigat Natur Vision Film Festival 2019 și a fost nominalizat în cadrul IFMCA 2020, Gopo Awards 2019 etc.

Călătoria fantastică a Maronei (L’extraordinaire voyage de Marona) (regia: Anca Damian 2019) este un basm modern despre dragoste necondiționată și sacrificiu. Micuța cățelușă, cu nasul în formă de inimă, născută în urma unei povești de iubire dintre un dog argentinian și o metisă atrăgătoare, lasă urme profunde în viețile stăpânilor care, rând pe rând, o primesc în familiile lor. Filmul a obținut numeroase premii la Bucheon International Animation Film Festival 2019, Annecy International Animated Film Festival 2021, Dublin International Film Festival 2020, Gijón International Film Festival 2019, Tokyo Anime Award 2020 etc. Drepturile de difuzare au fost negociate direct cu Institutul Cultural Francez de la Beijing.

Filmele au fost selectate din lista transmisă de Direcția Diplomaţie Publică, Culturală şi Ştiinţifică, MAE, pentru marcarea a 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei (1993).