Acasă Bulgaria Filme românești la Festivalul Internațional DocuMENTAL de la Sofia

Filme românești la Festivalul Internațional DocuMENTAL de la Sofia

Documentarele Între revoluțiiBetween revolutions, regia Vlad Petri și Soțul meu musulman/ My Muslim Husband, regia Daniel Bărnuți și Alexandra Lizeta Bărnuți, vor fi prezentate, cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Ambasadei României în Bulgaria, în cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar DocuMENTAL, desfășurată în perioada 18-25 septembrie 2023 la Sofia.

Între revoluții/ Between revolutions (durata 69 minute) va putea fi văzut miercuri, 20 septembrie 2023, ora 18:30, la Cinema House. Filmul spune povestea a două femei, Maria și Zahra, studente la Universitatea de Medicină din Bucureşti în anii ’70. Când speranţa unei schimbări politice devine o certitudine, Zahra se întoarce la ea acasă, în Iran. În următorul deceniu, singura lor modalitate de a comunica este prin scrisori. Încadrate de două revoluţii, cuvintele lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, societăți în declin și o prietenie solidă, care nu poate fi destrămată.

Cel de-al doilea film românesc, Soțul meu musulman/ My Muslim Husband (durata 1h 11 minute), care a avut premiera absolută în cadrul TIFF 2023, va fi proiectat duminică, 24 septembrie 2023, de la ora 19:00, la cinema Largo. Alexandra se căsătorește cu Daniel, un tânăr român convertit la islam. Ea crede că deschiderea de a învăța despre o cultură diferită va permite noii sale familii să își găsească fericirea și armonia, dar tânărul cuplu va trebui curând să se confrunte cu prejudecățile şi discriminarea.