Acasă Cultura / Culte Filmul „R.M.N.“, lansat în Ungaria, în prezența regizorului Cristian Mungiu

Filmul „R.M.N.“, lansat în Ungaria, în prezența regizorului Cristian Mungiu

Filmul R.M.N., regizat de Cristian Mungiu, va fi prezentat în avanpremieră la Budapesta miercuri, 8 februarie 2023, ora 19:00, la Cinematograful Puskin, în prezența regizorului și a actrițelor Orsolya Moldován și Judith State. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Budapesta și Cirko Film, distribuitorul filmului în Ungaria, înainte de premiera programată pe 16 februarie 2023. După proiecție, va avea loc o discuție a invitaților cu scriitorul György Dragomán și cu teoreticianul de film Zsolt Gyenge. Masa rotundă se va desfășura în limba engleză, iar organizatorii asigură interpretare simultană în limba maghiară.

Evenimentul va fi urmat, în perioada 9-12 februarie 2023, de o serie retrospectivă din filmografia lui Mungiu, la Cinematograful Național Uránia. Seria va începe joi, 9 februarie, ora 19:30, cu lungmetrajul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile. Vineri, 10 februarie, va avea loc o nouă proiecție, în avanpremieră, a filmului R.M.N., urmată sâmbătă, la ora 16:30, de drama După dealuri, iar duminică, de la ora 16:30, seria se încheie cu proiecția filmului Bacalaureat.

Filmul R.M.N. a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes din 2022, unde a fost prezentat în competiția principală. Cristian Mungiu, unul dintre cei mai importanți reprezentanți al noului val românesc, este un invitatul frecvent al prestigiosului festival, unde a lansat și filmele 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, respectiv Amintiri din Epoca de Aur și unde, pentru După dealuri, a primit Premiul pentru cel mai bun scenariu, iar pentru Bacalaureat, Premiul pentru cel mai bun regizor. R.M.N. este un film multilingv, în care se vorbește în română, maghiară, germană, engleză și franceză.

Sinopsis R.M.N.: În preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan, preocupat de soarta lui Rudi, copilul care crește în lipsa lui, şi de femeia pe care o iubește în taină, Csilla. În comună se simte o neliniște intangibilă și o teamă irațională. Când la mica fabrică de pâine, unde lucrează și Csilla, se angajează niște muncitori străini, ies la suprafață mai multe conflicte refulate.

Program:

  • miercuri, 8 februarie, 19.00, Cinematograful Puskin: M.N. – proiecție în avanpremieră, urmată de o discuție cu regizorul și actorii filmului
  • joi, 9 februarie, 19.30, Cinematograful Uránia: 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007)
  • vineri, 10 februarie, 19.30, Cinematograful Uránia: M.N. (2022, avanpremieră)
  • sâmbătă, 11 februarie, 16.30, Cinematograful Uránia: După dealuri (2012)
  • duminică, 12 februarie, 16.30, Cinematograful Uránia: Bacalaureat (2016)

Bilete pentru avanpremieră și întâlnire cu creatorii filmului pot fi procurate aici: https://puskinmozi.hu/filmek/rmn

Bilete pentru retrospectivă pot fi rezervate aici: http://urania-nf.hu/jegyek