Flori în memoria eroilor Euromaidanului

Flori în memoria eroilor Euromaidanului

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a depus, luni dimineaţă, o jerbă de flori în Piaţa Independenţei din Kiev, pe Euromaidan, în memoria ucrainenilor care şi-au pierdut viaţa în evenimentele tragice din ultimele săptămâni.

Am început această vizită în mod firesc şi necesar cu depunerea unei jerbe de flori în numele Guvernului României, în numele poporului român ca un semn de respect pentru jertfa multor tineri ucraineni în condiţii pe care le cunoaştem atât de dramatice. I-am spus ministrului ucrainean de Externe în convorbirea telefonică pe care am avut-o săptămâna trecută, că, poate mai mult decât alţii, românii au fost foarte sensibili şi au reacţionat, au fost foarte multe semne de solidaritate pe care le-am trăit cu toţii în România în acea perioadă dramatică, în timpul evenimentelor dramatice din Kiev, pentru faptul că noi am avut propria noastră revoluţie şi am avut foarte mulţi tineri care şi-au pierdut viaţa în condiţiile în care regimul comunist de la acel moment le nega dreptul la o viaţă mai liberă, la o viaţă mai prosperă”, a afirmat Titus Corlăţean în Piaţa Independenţei, potrivit Agerpres, citat de TVR.

Şeful diplomaţiei române se întâlnește cu şeful Delegaţiei UE la Kiev, Jan Tombinski. Ulterior, Titus Corlăţean se întâlneşte cu prim-ministrul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, şi cu preşedintele interimar, Olexandr Turcinov.

Vizita ministrului Titus Corlăţean la Kiev este încă un prilej pentru a reitera poziţia fermă a ţării noastre de respectare a integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei. România, împreună cu partenerii europeni şi euroatlantici condamnă acţiunea militară rusă întreprinsă în peninsula Crimeea – teritoriu aparţinând statului ucrainean.

Decizia autorităţilor locale din Simferopol de a organiza un referendum pentru intrarea peninsulei în componenţa Federaţiei Ruse, în opinia ministrului român de Externe este “inadmisibilă şi ilegală” iar orice demers referitor la statutul Crimeei trebuie realizat în consultare şi cu acordul autorităţilor ucrainene.

Titus Corlăţean intenţionează să abordeze cu oficialii de la Kiev şi situaţia etnicilor români din Ucraina, minoritate care trebuie să beneficieze de standardele europene de protecţie.

După cum se ştie, preşedintele interimar Turcinov a refuzat să semneze decretul de promulgare a legii votate în Rada Supremă pe 22 februarie, care abroga vechea lege privind limbile regionale şi minoritare. Pe agenda vizitei ministrului Corlăţean la Kiev sunt prevăzute întâlniri cu şeful diplomaţiei ucrainene, Andrii Descita, premierul  și președintele interimar Olexandr Turcinov.