Focus pe cinematografia românească la Festivalul Internaţional de Film de la Haifa

Focus pe cinematografia românească la Festivalul Internaţional de Film de la Haifa

O secțiune specială dedicată filmelor românești va fi inclusă în Festivalul Internaţional de Film de la Haifa, Israel, care se va desfășura în perioada 26 septembrie – 5 octombrie.

Pentru prima dată de la înființarea festivalului în 1983, România va fi reprezentată de un număr record de pelicule. Astfel vor fi prezentate, în premieră, filmele româneşti: Aferim!, regia Radu Jude (România, 2015), De ce eu?, regia Tudor Giurgiu (România, 2015), Un etaj mai jos, regia Radu Muntean (România, 2015), Muntele magic, regia Anca Damian (România, 2015).

De asemenea, Ada Solomon, producătorul filmului “Aferim!”, și Tudor Giurgiu, regizorul filmului “De ce eu?”, vor participa la sesiuni de Q&A după proiecțiile peliculelor.

Festivalul Internaţional de Film de la Haifa are loc în fiecare an, timp de opt zile, în timpul sărbătorii iudaice a Sukkot-ului (sărbătoarea corturilor).

Proiecţiile au loc în şapte spaţii culturale din Haifa: Auditorium-ul, Cinemateca din Haifa, sala Rappaport, Cinema Panorama, Muzeul de Artă Japoneză Tikotin, Centrul Cultural Krieger, Casa Hecht şi spaţii în aer liber.

Festivalul a fost inaugurat în 1983, fiind prima manifestare de acest fel în Israel, şi atrăgând de atunci, de fiecare dată, o largă audienţă de cinefili şi profesionişti media din Israel şi străinătate.

Vor fi prezentate în medie 150 de filme, în premieră, cu un total de aproape 250 de proiecţii: lungmetraje, documentare, filme de animaţie, scurtmetraje, retrospective şi tributes. Echipa de conducere a Festivalului este compusă din profesionişti de film, oameni de cultură şi personalităţi publice, şi se desfăşoară sub patronajul şi cu sprijinul Primăriei din Haifa, al Ministerului Educaţiei, Ştiinţei şi Sportului – Consiliul Israelian de Film, Uniunii Europene.