Formare profesională a tinerilor prin învăţământul dual

Formare profesională a tinerilor prin învăţământul dual

DISTRIBUIȚI

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, s-a întâlnit pe 9 septembrie, cu ministrul federal pentru probleme europene și afaceri internaţionale al Landului Baden- Württemberg, Peter Friedrich. Oficialul german a fost însoţit de o delegaţie alcătuită din membri ai Guvernului și Parlamentului din landul Baden- Württemberg.

Discuţiile purtate la București s-au axat pe identificarea unor noi modalităţile prin care România și Landul Baden- Württemberg pot consolida parteneriatul economic.

Ministrul Mihai Tudose a precizat că relaţiile româno baden wurttembergheze sunt foarte bune, fapt care ar permite o colaborare economică și pe pieţele terţiale.

În aceeași notă, ministrul Peter Friedrich a salutat relaţiile bune între ţara noastră și landul german și a declarat că este foarte important ca România să susţină și să dezvolte formarea profesională a tinerilor printr-un învăţământ dual, pentru a crește gradul de calificare a celor care vor intra pe piaţa muncii.

“Firmele germane, mai ales cele din Landul Baden- Württemberg, se bucură să fie prezente în România, în special datorită faptului că pot beneficia de forţă de muncă foarte bine calificată. Însă, în ceea ce privește viitorul, firmele își fac anumite griji pentru că vor avea nevoie și în continuare de angajaţi bine pregătiţi. Din acest motiv susţinem formarea profesională duală. Se dorește ca o astfel de formare în baza sistemului dual să se finalizeze cu un examen și un certificate care să permită absolvenţilor accesul în câmpul muncii”, a explicat Peter Friedrich.

Ministrul Mihai Tudose a completat, în cadrul discuţiilor, că stimularea și sprijinirea formării profesionale după modelul dual este una dintre preocupările cabinetului, ca parte a strategiei pentru crearea unui mediu de afaceri atractiv pentru investitorii străini.

La întâlnire a fost prezent și secretarul de stat Florin Vodiţa care a salutat relaţiile foarte bune între România și Landul Baden Wurttemberg.

“Relaţiile româno- germane au evoluat de la stadiul de excelente, la stadiul de relaţii natural. În acest moment există suficientă încredere economică și politică între cele două ţări. Astfel că rolul nostru este acum de a crea noi oportunităţi atât în cele două ţări, cât și în alte regiuni geografice. În acest sens este de real folos existenţa Comisiei Mixte Guvernamentale în relaţiile cu landul Baden-Württemberg”, a declarant Florin Vodiţa.

Discuţiile vor fi continuate și în perioada 17-18 noiembrie, la Stuttgart, cu ocazia celei de a VIII-a sesiuni a Comisiei Mixte Guvernamentale RO-BW.

Landul Baden-Wurttemberg este cel de-al doilea partener comercial al României, dintre landurile germane, la o mica distanţă după Bavaria. Conform statisticii oficiale germane la sfârșitul anului 2014 comertul exterior dintre România și landul Baden-Wurttemberg a înregistrat o valoare de 3.960 milioane euro, mai mult cu 16,6 % faţă de anul 2013 când s-au înregistrat 3.302 milioane euro.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.