Acasă Cultura / Culte Fotografii vechi colorizate, în expoziția „Vedere din România”

Fotografii vechi colorizate, în expoziția „Vedere din România”

15 fotografii colorizate digital, care surprind imagini din orașe românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea și din primele trei decenii ale secolului al XX-lea, vor fi prezentate, în fiecare zi de marți și de joi, pe pagina de Facebook  și pe contul oficial de Instagram (@ircruv) ale IRCCU Veneția. Expoziția online de fotografii colorizate digital „Vedere din România“, organizată de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția în colaborare cu Jecinci, arhitect și artist 3D, va fi prezentată până pe 15 decembrie 2020.

Aducând în prim-plan o alternativă la imaginile monocrome, cunoscute publicului în varianta alb-negru,  fotografiile prelucrate de artistul Jecinci devin o „fereastră” către perioade mai puțin cunoscute din istoria unor orașe precum Brașov, București, Constanța sau Cluj-Napoca.

Jecinci, arhitect și artist 3D român, a descoperit în urmă cu șase ani pasiunea pentru colorizare, cultivând interesul pentru această tehnică. Proiectul„Vedere din România“ îmbină patrimoniul imagistic cu tehnologiile digitale, promovând creativitatea şi inovarea în cultură.

Seria a fost lansată  cu Turnul Colței (Colții), construit în București între anii 1709 şi 1715, ca o componentă a ansamblului Mănăstirii Colţea. Afectat grav de o serie de cutremure, a fost demolat în 1888 pentru finalizarea Bulevardului Colţea (actualmente Ion C. Brătianu), decizia primarului de atunci, Pache Protopopescu, stârnind multe reacții negative.