Frontierele Europei din Marea Egee, protejate de MAI 1104

Frontierele Europei din Marea Egee, protejate de MAI 1104

Poliţiştii de frontieră, membrii ai echipajului navei maritime MAI 1101 din dotarea Gărzii de Coastă, s-au întors acasă, după o misiune Frontex care s-a desfăşurat în Marea Egee timp de patru luni. Până în ianuarie 2018, „ștafeta” a fost preluată de o altă navă maritimă, MAI 1104, din cadrul Gărzii de Coastă, care, împreună cu echipajul de la bord, a fost detașată în Grecia, în cadrul Operaţiunii Comune Frontex „Poseidon Sea 2017”. 

Timp de aproximativ 4 luni, nava Gărzii de Coastă urmează să execute în apele Mării Egee, misiuni individuale de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare, alături de celelalte state membre U.E. participante la misiune.

În acest an, in cadrul operațiunii „EPN POSEIDON SEA”, desfășurată sub egida Agenției Europene FRONTEX, poliţiştii de frontieră români au salvat, transbordat şi debarcat în siguranță la mal peste 900 de persoane, care se aflau în pericol pe ambarcaţiuni de mici dimensiuni şi supraaglomerate, ce navigau în Marea Egee şi care, ulterior, au fost predate autorităţilor elene pentru efectuarea formalităţilor specifice.

În perioada aprilie – septembrie 2017, nava maritimă de patrulare MAI 1101 – proiect P-157 din cadrul Gărzii de Coastă a participat la misiunea „EPN POSEIDON SEA”, organizată sub egida FRONTEX (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă), în cadrul proiectului Reţeaua Europeană de Patrulare (EPN), la frontierele maritime ale Greciei.

Operaţiunea s-a desfăşurat în Marea Egee și echipajul navei Poliţiei de Frontieră Române, format din 27 de poliţişti de frontieră, a executat misiuni individuale de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare în Marea Egee, la frontiera maritimă a Greciei, alături de forţele de poliţie şi de impunere a legii ale tuturor statelor membre U.E. participante la misiune.

Poliţiştii de frontieră români au executat 121 misiuni, timp în care nava Gărzii de Coastă a parcurs 11.200 mile marine şi a patrulat peste 1240 ore.

Pe durata misiunilor, echipajul navei a supravegheat şi monitorizat peste 1.600 mijloace navale de diferite dimensiuni care au tranzitat zona de patrulare, în scopul prevenirii migraţiei ilegale şi a altor infracţiuni de frontieră.

De la începutul acestui an, poliţiştii de frontieră români au salvat, individual și în cooperare cu echipajele celorlalte nave aparținând statelor membre ale U.E., peste 900  persoane (copii, femei şi bărbaţi) care se aflau pe ambarcaţiuni gonflabile ce navigau în Marea Egee.