Germania predă Austriei președinția în exercițiu a OSCE

Germania predă Austriei președinția în exercițiu a OSCE

În perioada 8-9 decembrie, la Hamburg, are loc cea de-a XXIII-a Reuniune a Consiliului Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), principal eveniment anual care reunește miniștri de externe și înalți oficiali din cele 57 de state participante şi reprezentanți ai statelor partenere OSCE.

România este reprezentată de ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu.

Evenimentul se va desfășura într-un context politic complex, marcat de provocări importante pentru securitatea și stabilitatea regională, lipsa progreselor în soluţionarea conflictelor prelungite, intensificarea amenințărilor teroriste în spațiul OSCE şi acutizarea crizei migranţilor/refugiaţilor.

Statele participante OSCE vor discuta și adopta o serie de decizii și declarații pe teme de actualitate aflate pe agenda celor trei Dimensiuni ale Organizației – politico-militară, economică și de mediu, umană.

În ultimii ani, România și-a întărit consecvent profilul la nivelul OSCE, iar la Consiliul Ministerial de la Hamburg țara noastră va continua să promoveze activ obiectivul implementării depline a principiilor și angajamentelor asumate pe cele trei Dimensiuni ale OSCE, în acord cu conceptul de securitate cuprinzătoare.

Prin abordarea multi-dimensională, OSCE oferă statelor din spaţiul „de la Vancouver la Vladivostok” un forum de dialog şi negociere pe problematica securităţii în spaţiul euro-atlantic şi euro-asiatic, precum şi o platformă pentru parteneriatele multilaterale implicate în acţiuni practice în teren. Organizaţia are o abordare cuprinzătoare a conceptului de securitate şi, din această perspectivă, acţionează pe trei dimensiuni majore: politico-militară (controlul armamentelor, managementul frontierelor, combaterea terorismului, prevenirea conflictelor, reforma sectorului de apărare), economică şi de mediu și umană.

Consiliul Ministerial de la Hamburg va marca încheierea Președinției-în-Exercițiu germane a OSCE. Pentru 2017, Președinția-în-Exercițiu va fi preluată de Austria.