Acasă Cultura / Culte Gesturi”, expoziţia de xilogravură pe pânză a artistului Florin Stoiciu la IRCCU...

Gesturi”, expoziţia de xilogravură pe pânză a artistului Florin Stoiciu la IRCCU Veneția

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează, în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, în spaţiul Piccola Galleria, în perioada 17-21 iulie 2023, expoziţia de xilogravură pe pânză Gesturi a artistului Florin Stoiciu, curator Anastasia Stoiciu.

Expoziţia va fi deschisă pentru public zilnic, în intervalul orar 17:00–22:00.

Intrarea este liberă.

„Proiectul, început în anul 2015, a cunoscut mai multe etape de lucru, fiind o developare treptată a gestului (intenţie şi intuiţie artistică totodată) şi a ideilor artistice prin intermediul liniilor de forţă exprimate prin tehnica gravurii în lemn şi reprezintă un eveniment major al acestei ramuri a artelor vizuale, respectiv gravura. Tematica variată a celor aproximativ 35 de stampe, pornind de la peşti la peisaje, nuduri şi măşti, printre altele, sugerează un limbaj universal ce anulează ideea graniţelor teritoriale sau mentale, realizând conexiuni ce modifică privitorului felul în care acesta se raportează la realitate şi, totodată, la artă. Prin expunerea stampelor, imprimate de această dată pe pânză, graficianul oferă posibilitatea vizitatorilor de a privi în laboratorul artistic al acestuia.

Numele lui Florin Stoiciu este recunoscut la nivel naţional şi internaţional datorită operei vaste, în anul 2020, marele artist fiind distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler – categoria Arte Plastice, distincţie acordată de Preşedinţia României, iar în anul 2021 cu premiul Academiei Române „Ion Andreescu”. Este doctor în arte vizuale, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi unul dintre foarte puţinii teoreticieni români din domeniu. Produsele culturale pe care intenţionează să le expună reprezintă o premieră în peisajul artei vizuale în contextul în care nu găsim un număr mare de graficieni care sunt permanent preocupaţi de cercetare şi experiment în această ramură considerată tradiţională a artei şi pot fi la fel de bine apreciate de publicul din New York, Stockholm, Berlin, Madrid, Lisabona, Roma sau cel din Veneţia; Viena, Londra, Paris etc..”

Expoziţia va fi însoţită de cartea „Gestul în xilogravură” publicată la Editura Muzeului Literaturii Române, autor prof.univ.dr. Florin Stoiciu, cuvânt înainte de Doina Păuleanu.

Florin Stoiciu (n. 1965) este profesor la Facultatea de Arte de la Universitatea Ovidius din Constanţa, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. În 2020 a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler – categoria Arte Plastice, iar în anul 2021 cu premiul Academiei Române „Ion Andreescu”. A avut numeroase expoziţii personale şi de grup, a susţinut conferinţe şi ateliere, a publicat numeroase cărţi şi articole de specialitate, între care amintim Materialitatea în gravură, Tehnici şi maniere (Editura Tehnică 2007), Tehnici şi maniere în gravură (Editura Polirom 2010), Gestul în xilogravură (Editura Muzeului Literaturii Române, 2018). Lucrările sale sunt cunoscute de publicul din ţară şi din străinătate din expoziţii personale, de grup şi colective în ţară şi în străinătate. Detalii şi imagini: https://stoiciu.ro/.

Anastasia Stoiciu (n.1970) este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Grafică. Este referent de specialitate la Muzeul Naţional Cotroceni, unde a organizat sau a contribuit la organizarea unor expoziţii precum „Silvan. Istoric în imagini al epocii sale (2021)” sau „Mircia Dumitrescu. Peisaj românesc cu oameni şi sfinţi” (2020). A coordonat proiectul „România 160. Unirea Principatelor Române” ce a avut loc la Muzeul Naţional Cotroceni în ianuarie 2019. Tot în 2019, a fost coordonatorul proiectului „Conexiuni Convergente. Artă Contemporană Republica Moldova”. A publicat articole şi interviuri cu şi despre artişti români. A obţinut, printre altele, Premiul pentru Cultură acordat de Comisia Naţională a României pentru UNESCO, pentru merite excepţionale în organizarea şi promovarea simpozionului „Ex Libris Brâncuşi 2016– 2026”. A obţinut titlul de doctor în arte vizuale în 2022, la Facultatea de Arte şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara.