Acasă Cultura / Culte Gesturile, durerile, fericirea, viața captate de aparatul foto

Gesturile, durerile, fericirea, viața captate de aparatul foto

Universitatea Jaume I din Castellón, Centrul Cultural „La Lonja del Cáñamo”, organizația locală a Amnesty International și Institutul Cultural Român organizează, în perioada 10 decembrie – 9 ianuarie, expoziţia de fotografie „Limbo” de Iulian Zâmbrean

Expoziţia este prilejuită de aniversarea Declarației Universale a Drepturilor Omului și va avea loc în Centrul Cultural „La Lonja del Cáñamo” din Castellón de la Plana.

Iulian Zâmbrean fotografiază oameni, e un fel de a documenta epoca în care a trăit – gesturile, durerile, fericirea, viața, copiii. Persoanele surprinse de el sunt în afara timpului, departe de meditațiile noastre, condamnați etern a rămâne într-un spațiu prin care nu pot tranzita și nici nu pot ieși. Forma particulară a fotografiei de a opri timpul și de a judeca momentul generează un „limbo” emoțional. Ceea ce aparatul foto captează și ceea ce ochiul fotografului vede e ceea ce rămâne prin fotografie: în afara timpului, fără să fie martori, fără să fie conștienți și făcând parte din amintirile noastre.

Iulian Zâmbrean, colaborator al agenției Whitepress, trăiește în Spania de 9 ani, iar în ultimii 7 ani a început să lucreze și să colaboreze cu diferite reviste în calitate de fotograf. Din 2014 este membru al Asociației Naționale a Jurnaliștilor de Presă și Televiziune din Spania. În 2014 a câştigat concursul de fotojurnalism fotoCAM din Madrid, organizat de Guvernul regional al Comunității Madrid pentru recunoașterea activității fotoreporterilor din Madrid care oglindesc în fiecare zi, prin munca lor, actualitatea regiunii. Iulian Zâmbrean a fost selectat în festivaluri de fotografie din Spania și a avut expoziții de grup și personale în Castellón și Tarragona.