Geta Brătescu și Daniel Knorr la Documenta 14

Geta Brătescu și Daniel Knorr la Documenta 14

234
0

Institutul Cultural Român din Berlin a sprijinit participarea artiștilor români Geta Brătescu şi Daniel Knorr la cea dea 14-a ediţie a ”documenta”, una dintre cele mai prestigioase expoziții non-profit, dedicate artei contemporane din lume, care are loc în oraşul german Kassel, timp de 100 de zile, odată la cinci ani.”Documenta” s-a născut în 1955, la iniţiativa lui Arnold Bode, arhitect, pictor, designer si curator din Kassel, care a vrut să arate public acele lucrări care fuseseră clasificate drept ”arta degenerată” în timpul erei naziste, intenționând să evidențieze rolul important jucat de arta modernă în procesul de reconstruire al societății germane. După prima ediție a fost înființată documenta GmbH, marcând astfel tranziția de la ideea care a stat în spatele primei ediții – concepută ca un instrument de a schimba prezentul – către un format implementabil în iterații ulterioare. În acest proces au fost luate în considerare din ce în ce mai mult perspective, teorii și modele conceptuale dezvoltate de artiști, curatori, autori și oameni de știință din contexte non-occidentale, extinzând astfel sfera discursivă a expoziției. ”documenta” a fost astfel încorporată într-o măsură tot mai mare în contextul unei dezbateri publice, care începe cu mult înaintea expoziției, se extinde dincolo de data de închidere a acesteia și cuprinde perspective interculturale şi transnaționale devenind un expozeu semnificativ al stării actuale a culturii, societății şi politicii contemporane.

Pentru prima dată, în acest an ”documenta” a fost gândită într-o formulă dublă: la Kassel și în capitala Greciei, Atena. Propunerea curatorială a directorului artistic al ediției de anul acesta, Adam Szymczyk, cu titlul de lucru „Învățați de la Atena”, aduce în discuție, prin distanța fizică și metaforică între Kassel și Atena, sentimentele de pierdere și de dor, schimbând fundamental modul de a experimenta această expoziție.

Geta Brătescu este considerată ca fiind una din personalitățile cele mai remarcabile ale artei postbelice est-europene, fiind numită ”Marea doamnă a artei conceptuale din România”.

Hamburg a găzduit expoziția omagială intitulată ”Geta Brătescu. Retrospektive”, consacrată împlinirii de către artista Geta Brătescu a venerabilei vârste de 90 de ani. Anul acesta artista reprezentă România şi la Bienala de la Veneţia. Daniel Knorr s-a născut în 1968 la Bucureşti iar în prezent trăieşte la Berlin.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ