Gheorghe Dinică omagiat la Budapesta

Gheorghe Dinică omagiat la Budapesta

O nouă ediţie a Clubului de film, sub genericul „Dinică 80+” va oferi pe 6 august, publicului român din Budapesta proiecţia filmului „Filantropica”, în regia lui Nae Caranfil, avându-l în rolul principal pe regretatul Gheorghe Dinică, unul dintre cei mai versatili actori români contemporani, care ar fi împlinit opt decenii în acest an.

Clubul de film – Film Klub, program de succes  al Institutului Cultural Român Budapesta îşi propune să readucă în atenţia publicului nume mari ale filmului românesc, prin intermediul unor producţii sau interpretări cinematografice memorabile.

Animat de distribuirea lui Gheorghe Dinică într-unul din rolurile principale, filmul regizorului Nae Caranfil, lansat în 2002 s-a bucurat de apreciere internaţională, dovedită şi prin premiile obţinute: Premiul juriului la Festivalul internaţional de la Mons, Premiul publicului la Festivalul de film de la Paris, Premiul special al juriului la Festivalul „goEast” de la Wiesbaden (2002) şi Premiul publicului la „Weekend-ul Internaţional al Filmului” de la Würzburg (2003).

Despre Gheorghe Dinică, criticul român de teatru Constantin Paraschivescu spunea:  „o lichea grotescă sau rafinată, un intrigant diabolic şi terifiant, dar tot aşa de bine poate fi un om simplu, generos şi simpatic, un naiv romantic, sau un înţelept cu măsura relativităţii lucrurilor. Cu privirea-laser şi voce şuierătoare, cu mişcări atent studiate şi, în acelaşi timp, imprevizibile, de fiară la pîndă – iată una dintre multiplele ipostaze ale actorului Gheorghe Dinică. Marea performanţă a lui este de a fi fost multiplu fără a-şi pierde identitatea. Cariera lui nu a alterat umanul“.