Acasă Cultura / Culte Ghid de bune practici privind protejarea patrimoniului cultural din România, Rep. Moldova...

Ghid de bune practici privind protejarea patrimoniului cultural din România, Rep. Moldova și Ucraina

Muzeul Bucovinei împreună cu Muzeul Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi, Muzeul de Istorie și Etnografie Bălți și CJ Suceava au implementat în perioada 15 noiembrie 2013 – 14 mai 2015, proiectul transfrontalier “Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul”.

Prin acest proiect cele trei muzee au amplificat dezvoltarea cooperării transfrontaliere, în vederea relevării moştenirii culturale comune, prin crearea și consolidarea de relații de colaborare, cooperare și cunoaştere reciprocă între instituţiile de cultură de profil muzeistic, aflate de o parte şi de alta a graniţei. A fost elaborat şi tipărit într-un tiraj de 300 de exemplare ale unui “Ghid de bune practici privind protejarea patrimoniului cultural mobil”, instrument de lucru care familiarizează gestionarii de patrimoniu tehnici şi proceduri noi de lucru în domeniul conservării patrimoniului.

În cadrul activităţilor proiectului s-au desfăşurat trei schimburi de experienţă – sesiuni de informare la care au participat gestionarii de colecţii de patrimoniu cultural din cele trei muzee implicate în proiect. Pe parcursul celor trei sesiuni de informare şi 17 ateliere de lucru, care s-au desfăşurat la Suceava, Cernăuţi şi Bălţi, gestionarii de colecţii din muzeele partenere şi-au dezvoltat noi abilități şi au asimilat noi cunoştinţe şi bune practici în domeniul conservării şi protejării patrimoniului cultural mobil.

Fiecare muzeu partener în proiect a primit spre distribuire gratuit în cadrul celor trei expoziţii temporare organizate succesiv la Suceava, Bălţi şi Cernăuţi – Interferenţe Etnografice, cataloagele cu colecţii comune care au avut scopul de a valorifica patrimoniul cultural mobil.