”Grădini/ Chipuri/ Zidiri” românești expuse la Lisabona

”Grădini/ Chipuri/ Zidiri” românești expuse la Lisabona

Expoziția “Grădini/ Chipuri/ Zidiri” va fi vernisată, pe 21 mai, Lisabona, în sala de expoziții a Institutului din Rua do Barão, unde vor participa și autorii Marin Gherasim şi Alina Rizea – Gherasim. Expoziţia va fi deschisă până în 19 iunie.

În arta plastică românească nu sunt puţine “dinastiile” de artişti, unele ajunse chiar la cea de-a treia generaţie. Este celebru în acest sens ciclul de expoziţii iniţiat la sfârşitul anilor `90 de criticul Victor Simion la ”Galeria Artelor” de la Cercul Militar Naţional, unde familii de plasticieni contemporani precum (Cella, Costin şi Lisandru) Neamţu, (Ion, Lucia şi Celina) Grigore, (Viorel, Olga şi Alexandru) Mărginean, (Ion, Teodora, Petru şi Alexandra) Stendl – printre altele – au fost reunite şi pe tărâmul artei.

În acestă distinsă galerie a intrat în ultimii ani şi familia Gherasim, unde tatăl şi fiica au decis – mai târziu decât alţi colegi de breaslă – să-şi alăture demersurile întru explorarea de teritorii artistice cu o atitudine care pendulează între avântul ludic şi perpetua căutare a sacrului.

Două voci aparent diferite în tematică, două registre stilistice şi de figuraţie alternează gesticulaţia suavă cu tăcerea înţeleaptă, și se întâlnesc în forţa cu care descătuşează semne primitive şi simboluri uitate”, consideră Daniel Nicolescu.

Expoziţia ”Grădini/ Chipuri/ Zidiri”, gândită împreună cu ICR Lisabona, este o nouă etapă a acestui drum al complementarităţii început de tată şi fiică.

Marin Gherasim pictor, eseist, istoric de artă şi profesor, preşedinte de onoare al Uniunii Artiştilor Plastici din România, este un artist definitoriu pentru spaţiul plastic românesc de după anii `60. Recunoaşterea internaţională a operei sale, prezentată în cadrul a numeroase expoziţii, vine începând cu finele anilor `70 şi include premiul “Caravaggio” de la Roma (1981), Premiul “Ion Andreescu” al Academiei Române (1986), Marele Premiu al Trienalei de la Sofia (1988), Premiul Ministerului Culturii din Republica Moldova la Saloanele Moldovei din 2003 şi 2005 şi medalia de argint pentru pictură, obținută la Salonul de Arta de la Grand Palais (Paris, 2006).

Alina Rizea-Gherasim a absolvit Universitatea Naţională de Arte Bucureşti la secţia pictură, în clasa maestrului Henry Mavrodin. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 2001. În decursul anilor a participat la numeroase expoziţii de grup şi Saloane naţionale şi internaţionale (Pecs – 2012, Chişinău şi Lisabona – 2014), unde a primit câteva notabile distincţii. În 2013 are prima expoziţie personala la Galeria “Căminul Artei” din Bucureşti. Tot începând din 2013 deschide un ciclu de expoziţii cu o importantă componentă de artă sacră, în tandem cu Marin Gherasim, la Galeria “Calpe” (Timişoara), Galeria “Forma” (Deva) etc.