Acasă Europa Grădiniţa din Tocuz, redeschisă după 22 de ani, cu ajutorul financiar al...

Grădiniţa din Tocuz, redeschisă după 22 de ani, cu ajutorul financiar al României

Grădinița din satul Tocuz, raionul Căușeni, și-a redeschis ușile înainte de Crăciun, după ce timp de mai bine de două decenii copiii din sat nu i-au călcat pragul, pentru că imobilul avea nevoie de lucrări de reparații.Grădinița a fost renovată din bani oferiți de Guvernul României, iar miercuri, 21 decembrie, a avut loc inaugurarea. La eveniment a participat și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Peste 260 de copii din satul Tocuz au acum posibilitatea să meargă la o grădiniță renovată, dotată cu mobilier și utilaje moderne. Grădinița a fost redeschisă grație suportului financiar al Guvernului României, care a alocat 3,5 milioane de lei. Cu acești bani au fost reparate interiorul și exteriorul clădirii, s-a cumpărat mobilier pentru sălile pentru copiii, dar și pentru bucătăria și spălătoria grădiniței. Grădinița, pustie altădată, este acum plină de copii, spune directorul interimar al instituției, Marina Paralungă.

Grădinița este dotată pentru 12 grupe, chiar toată grădinița noi am ocupat-o, nu mai avem locuri. Nu aveam la bucătărie niciun aragaz, nici mașini de spălat”, a mărturisit Marina Paralungă.

Contribuția și amprenta pe care România și-a lăsat-o la nivelul întregii Republici Moldova, în special, prin acțiunea eficientă în domeniul educației este una importantă și sper să fie apreciată corespunzător de toți, pentru că eforturile noastre nu sunt destinate unor partide politice, unor cetățeni de o anumită etnie”, a constatat Daniel Ioniță.

Directorul executiv al Fondului de Investiții Sociale, organizația care implementează proiectul de renovare a grădinițelor, Mircea Eșanu.

Această grădiniță este unul dintre acele exemple pozitive care scot în evidență străduințele noastre de a gestiona cât se poate de corect, transparent, dar și eficient banii acordați de contribuabilul român. În această instituție, copiii beneficiază de condiții bune, adecvate pentru o dezvoltare normală”, a precizat Mircea Eșanu.

Alături de copii și educatori, de renovare s-au bucurat și bucătarii grădiniței. Cei care pregătesc zi de zi bucate pentru copii spun că le este mai ușor să muncească cu utilaje moderne.

Utilajul este foarte bun, e performant, gătim foarte bine, ne este comod să lucrăm, gătim foarte repede. Aragazul, cele două cazane unde pregătim felul întâi și ceaiurile pentru copii.”

Împreună cu ambasadorul, copiii de la grădinița din satul Tocuz au cântat colinde și au recitat poezii.